Connect with us

Politika

LUKOVAC: Ne postoji način da se poništi odluka o protjerivanju ambasadora, to je završena stvar

Published

on

Lukovac (FOTO: RTCG)

Ne postoji način da se poništi odluka o protjerivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, kazao je diplomata Branko Lukovac dodajući da je jedina mogućnost da Srbija ponovo predloži istu osobu za ambasadora.

„Imajući u vidu da je njemu već otkazano gostoprimstvo, potpuno je isključeno da bi on dobio agreman od predsjednika države. Mislim da ne postoji ta mogućnosti i da je taj slučaj zaključen“.

Upitan da li Srbija ima pravo ponovo Božovića da predloži za ambasadora, Lukovac je rekao da formalno može ali da je to apsolutno nerealno.

„Ako je Srbija zainteresovana za unapređivanje odnosa dvije zemlje ona neće predložiti za ambasadora osobu kojoj je već jednom otkazano gostoprimstvo. To se ne dešava. Formalno bi mogla, ali imajući u vidu to da je Srbija odustala od recipročnog otkazivanja gostoprimstva ambasadora Crne Gore u Beogradu sa objašnjenjem zarad prevazilaženja trenutne krize i unapređivanje odnosa, potpuno je isključeno da bi istu osobu predložila za ambasadora“.

Komentarišući izjavu ministar vanjskih poslova Đorđa Radulovića da je uskraćivanje gostoprimstva ambasadorima ishitren čin, te da će Ministarstvo vanjskih poslova iskoristiti sve mehanizme da u okviru svojih ovlašćenja doprinese rješavanju tog pitanja, Lukovac kaže da Radulović  i treba da govori o potrebi unapređivanju odnosa sa Srbijom.

„Srbija je prvi susjed Crne Gore i bilo bi sasvim logično za očekivati da se sa obje strane ulaže napor da se prevaziđe kriza i da se odnosi unapređuju. Odluka protjerivanja u svakom slučaju jeste udarac na odnos susjednih zemalja, posle toga je još jedina preostala odluka prekid diplomatskih odnosa, zato se samo u krajnjem slučaju pribjegava odluci otkazivanja gostoprimstva ambasadoru susjedne zemlje“.

Lukovac dodaje:

„Prije toga, ako su iscrpljene sve mogućnosti ukazivanja na nedopustivo ponašanje ambasadora, ukazivanja na mogućnost otkazivanja gostoprimstva, ostaje i mogućnost da se ostvari kontak sa Srbijom da se ukaže na to i da se ostavi Srbiji vrijeme da djeluje, ili da skrene pažnju ambasadoru ili da Srbija sama odluči da ga povuče.I to je bolje nego korak otkazivanja gostoprimstva, ali ne znam da li su sve te mogućnosti iscrpljene bile“, zaključio je Lukovac.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije