Connect with us

Politika

MEDOJEVIĆ: Razgovori sa Đukanovićem pokazuju slabost Vlade

Published

on

Foto: youtube

Razgovor predstavnika vlasti i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na temu kohabitacije pokazatelj je slabosti Vlade i nespremnosti da napravi diskontinuitet od režima Đukanovića, kazao je u razgovoru za Novu M poslanik Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević.

On ne gleda blagonaklono na razgovor predstavnika vlasti, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, sa Đukanovićem. Prema njegovom mišljenju, taj razgovor pokazuje slabost Vlade jer, ocjenjuje, nije spremna da napravi otklon od režima Đukanovića.

“Apsolutno loš razvoj političke situacije u Crnoj Gori, umjesto radikalnih reformi, diskontinuiteta sa totalitarnim režimom, otvaranja dosijea, zabrane rada Demokratske partije socijalista (DPS), kako je to rađeno u Češkoj, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, početkom devedesetih godina. Mi imamo  dijalog, neke dogovore, ispijanja kafa i zaista potpuno jedan negativan razvoj političkih procesa u Crnoj Gori”, kazao je Medojević.

Sumnja da je ovakav razvoj događaja možda i dogovoren i da će se možda okončati poslije kongresa DPS-a, kada se malo podignu tenzije.

“Kad Đukanović i Krivokapić kažu ovo je kritična situacija, zemlja ne može da funkcioniše, blokada. Kako da riješimo sve ovo? Da riješe tako što će se poslije kongresa DPS-a, eventualno poslije izbora u Nikšiću, napraviti rekonstrukcija Vlade u kojoj će pored ovih struktura koje su sad najvjerovatnije ući i DPS”, smatra Medojević.

“Džaba mjesta po dubini, ako ne može da se sprovodi politika”

Lider PZP-a kaže i da nije zadovoljan raspodjelom mjesta po dubini. Politička partija koja učestvuje na izborima, navodi Medojević, mora i da vrši vlast kada osvoji pobjedu.

“Dakle, tu je sada vrlo teško funkcionisati. Recimo problematično je da neki kadar PZP-a dobije neko mjesto u Upravi,  a da tamo mora da sprovodi politiku vlasnika Vijesti.  Ne može da sprovodi politiku Pokreta za promjene jer mi nemamo tamo ni jednog ministra. Ne može da sprovodi ni politiku DF-a, evo da kažem najšire. Ne može da sprovodi ni politiku vladajuće koalicije jer ta politika se nije ni definisala. Nego imamo Vladu koja je nametnuta spolja”, kaže on.

Vlada je, dodaje, izgubila bilo kakav kontakt sa većinom koja je podržava, a sa druge strane na nju utiču neformalni centri moći ili, kako kaže, vladari iz sjenke.

“Ne postavlja vlada parlament, nego parlament vladu”

Ne gleda blagonaklono ni na izjavu ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića da neće zapošljavati partijske kadrove te da će on iskljičivo odlučivati o tome ko će koje mjesto pokrivati.

“To izgleda ovako – kao da ja kažem neću glasati u Skupštini nijedan zakon koji dođe od Bojanića. Nije Bojanić postavio parlament, nije Vlada postavila parlament nego je parlament birao Vladu  i postavio Vladu i ima pravo i da pita, a da ne govorim da vladajuće partije imaju pravo da učestvuju u vršenju vlasti. Kako će biti onda odgovorna za politiku u kojoj ne participiraju. Znači, jedna opšta konfuzija koja je posljedica te političke deformacije da je Vlada formirana ne na osnovu izborne volje građana nego na osnovu interesa neformalnih interesa moći. Dakle, oko Vijesti i dijela crkve”, pojašnjava on.

“Privremeno finansiranje i zaduživanje je neustavno i protivzakonito”

Za Medojevića je čitav postupak oko privremenog finansiranja i zaduživanja od 750 miliona eura protivzakonit i neustavan.

“Ja imam osjećaj da se plaše da dođu da se suoče ti ministri. Da ne žele, da im je Skupština ispod nivoa. Neki konsultatnt za Aerodrome je sada izabran. Vidite, ni tendera, ni konkurencije, 1200 eura na sat čitamo da je honorar. Vidjećete koji će sve honorari isplivati kada saznamo koliko je pravna firma uzela  za obveznice, koliko je uzela investiciona banka . Apsolutno od početka do kraja protiv ustavan, nezakonit i veoma sumnjiv posao sa aspekta korupcije”, ocjenjuje Medojević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije