Connect with us

Politika

MILIVOJ BEŠLIN: Toliko priželjkivani suverenitet pao kao prva žrtva “demokratizacije”

Published

on

Stanje nije naivno, niti bezopasno: Bešlin - Foto: RTCG

Srpski istoričar Milivoj Bešlin smatra da je nova crnogorska Vlada najčudnija izvršna vlast u regionu. Ističe da je toliko priželjkivani suverenitet pao kao prva žrtva “montipajtonovske pseudo demokratizacije”.

“Ako ste pažljivo gledali skupštinsku raspravu mogli ste zaključiti da nova Vlada nikoga ne predstavlja, jer osim jednocifrenog broja poslanika, ostali su je kritikovali i ograđivali se od nje”, kaže istoričar za Vikend novine.

Ističe da ovo stanje nije ni naivno, ni bezopasno.

“Ne bi trebalo gajiti iluzije da će se lako i brzo okončati. Vlada koja od početka ima hroničan problem sa deficitom legitimiteta može dvostruko da šteti crnogorskom društvu. Prvo zbog toga što ona suštinski ne predstavlja gotovo nikoga, osim interesno-finansijske strukture, usljed čega političku odgovornost za njen rad neće snositi niko. Dakle, to građanima ubija vjeru u demokratski poredak”, kaže Bešlin.

Smatra da postoji deficit legitimiteta nove vlade, jer je, kako kaže,  obesmišljen čitav demokratski poredak, “prevarena je izborna procedura, temeljno potkopana demokratija, ponižene institucije”.

“Toliko priželjkivani suverenitet je pao kao prva žrtva ove montipajtonovske pseudo demokratizacije. Takav režim, po pravilu, nema drugog načina da se održi osim da koristi nasilje, brutalnu medijsku agresiju, da izbjegava demokratske standarde i silom nameće, oktroiše rješenja”, navodi se u saopštenju.

Otpor ovakvoj vlasti i ovoj vrsti majorizacije i pokušaja sprskog nacionalizma da pokori, prevrednuje, preinači Crnu Goru može biti samo stalni i nepokolebljivi otpor iz svih segmenata društva.

“Vi ćete, ako bi se društvo ućutalo i umirilo, vrlo brzo doći u poziciju kosovskih Albanaca poslije nasilnog gušenja pokrajinske autonomije i uspostavljanja Miloševićevog aparthejda 1989. godine. Dakle, jedini otpor koji mora doći je iz društva, gradnjom mreže medija, nevladinih organizacija i svih onih institucija koje moraju reflektovati istinske demokratske i pluralističke vrijednosti moderne i antifašističke Crne Gore”, zaključio je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije