Connect with us

Društvo

NA 54. MJESTU: Crna Gora na listi najsrećnijih država svijeta

Published

on

Skandinavija je i dalje najsrećnije mjesto na svijetu jer, prema najnovijem Svjetskom izvještaju o sreći, tri skandinavske zemlje drže prva tri mjesta. Crna Gora se nalazi na 54. mjestu, sa ocjenom 5,72.

Uprkos pandemiji, rasprostranjenost sreće u prošloj godini nije se bitno promijenila u odnosu na prethodne. Prema rezultatima tradicionalne ankete agencije „Galup“, kombinovane sa pokazateljima razvoja, prva tri mjesta na listi najsrećnijih zemalja svijeta zauzimaju Finska, Island i Danska. Finska je dobila ocjenu 7,89 u rasponu od nula do deset, prenosi RTS.

Od zemalja regiona, najbolje stoji Hrvatska – na 23. mjestu, sa ocjenom 6,51 i Slovenija – na 26. sa 6,46, dok je iza njih Kosovo na 31. mjestu. Srbija na 42, Bosna i Hercegovina na 58, a Albanija na 63. poziciji.

Anketa je rađena u proljeće 2020, nakon što je svijet zahvatila epidemija koronavirusa.

Švajcarska je za dva mjesta popravila svoj rezultat u odnosu na 2019. godinu i izbila na četvrto mjesto. U prvih deset slijede: Holandija, Švedska, Njemačka, Norveška, Novi Zeland i Austrija.

Zanimljivo je da je Njemačka za deset mesta popravila svoju poziciju u odnosu na prethodni izvještaj, prenosi RTS.

Od zemalja van evropskog kontinenta samo se Novi Zeland ugurao u prvih 10, dok je Kanada spala na petnaestu poziciju. Sjedinjene Američke Države su se sa 19. popele na 14. mjesto.

U Aziji je najbolje kotiran Tajvan, na 19. mjestu, a u Africi Nigerija, na 59.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije