Connect with us

Politika

NESHVATLJIVO: Najniža diplomatska zvanja vode crnogorsku diplomatiju

Published

on

U noti koju je Ministarstvo vanjskih poslova MVP uputilo ambasadorima koje želi opozvati, navedeni su i otpravnici poslova koje je predložilo samo ministarstvo. Naime, ministarstvo vanjskih poslova kojim rukovodi Đorđe Radulović je u noti upućenoj ambasadama predložilo i koje će diplomate od postojećih u ambasadama voditi crnogorske ambasade do dolaska novih ambasadora, saznaje CdM.

Ono što je uočljivo da je ministar Radulović, predložio u većini slučajeva, diplomate najnižih diplomatskih zvanja.

Tako je, prema saznanjima CdM-a, u Vatikanu, Pekingu i Sarajevu predložen I sekretar, dok je u Abu Dabiju to II sekretar. Jedino u Rimu je predložen diplomata višeg zvanja-ministar savjetnik.

Pojašnjenja radi, diplomatska zvanja po redosljedu su Ambasador, Ministar savjetnik, I savjetnik, Savjetnik, I sekretar, II sekretar.

U Vatikanu je MVP u međuvremenu odustalo od postavljaja I sekretara za otpravnika poslova, zbog razloga koje ministarstvo Đorđa Radulovića odbija da javno saopšti.

Ostaje da se vidi kako će važni svjetski centri i zemlje sa kojima Crna Gora ima intenzivnu diplomatsku i ekonomsku saradnju razumjeti posljednju odluku Ministarstva vanjskih poslova.

Sam ministar Radulović je po zvanju I savjetnik, i to je prvi slučaj u crnogorskih diplomatiji od osnivanja Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, ali i šire, da diplomata tog ranga bude promovisan u Ministra.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije