Connect with us

Politika

NIKOLIĆ: Predlažu zakon da bi ukinuli nezavisnost tužilaštva

Published

on

Foto: DPS

Pokušaj ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva predstavljao bi potez revanšizma i pravnog nasilja svojstven diktaturama, a ne državi koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ocijenio je portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić.

„Ukoliko bi se vladajuća većina na taj način „poigrala” sa pravnim poretkom, to bi značilo da su, pod pritiskom ucjene Demokratskog fronta, premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić pogazili trojni sporazum i borbu protiv kriminala i korupcije podredili očuvanju svojih funkcija”, kazao je Nikolić.

Kako je naveo, pokušaj ukidanja SDT-a, i preuzimanje većine na političkoj osnovi u Tužilačkom savjetu, predstavljao bi potez revanšizma i pravnog nasilja svojstven diktaturama, a ne državi koja je kandidat za članstvo u EU.

U DPS-u smatraju da bi takav potez izazvao reakciju međunarodne zajednice.

„Jer bi on bio signal da država ide u sasvim pogrešnom smjeru i da kršenje ustavnih normi i pravno nasilje postaju praksa koja će u krajnjem ugroziti strateški put države i integraciju u EU”, rekao je Nikolić.

On je podsjetio da je stalnost sudske i tužilačke funkcije upravo predviđena Ustavom kako bi se nosioci tih najdelikatnijih državnih funkcija zaštitili od samovolje izvršne, ili zakonodavne vlasti.. „Bilo trenutne ili neke buduće vlasti”, dodao je.

Prema njegovim riječima, upravo je sada pravi momenat da se na djelu aktiviraju predviđeni ustavni mehanizmi radi zaštite ugleda, dostojanstva i nezavisnosti pravosuđa „u odnosu na revanšistički nastrojene predstavnike izvršne vlasti i njihove parlamentarne većine”.

„Izvršna i zakonodavna vlast mogu i treba da se mijenjaju bilo na svake četiri godine ili na svaka četiri dana, ali vitalne institucije sistema ne smiju da budu pogođene tim promjenama jer na taj način sistem se nikada neće izgraditi”, rekao je on.

„Podsjećanja radi, valja istaći da je sadašnji glavni specijalni tužilac prije samo nekoliko godina bio heroj trenutne vladajuće strukture, kada je potpuno legitimno i legalno procesuirao najviše zvaničnike naše partije”, kazao je Nikolić.

Kako je naveo, tada niko iz DPS-a, kao vladajuće partije, nije uputio nijednu riječ ka SDT-u, “a ni na kraj pameti nam nije bilo da gasimo cijelu instituciju”.

„Nasuprot nama, naši konkurenti su, kada je došao red da njihove radnje budu predmet istrage SDT-a, najprije pravili skandale u Skupštini kako bi spriječili skidanje imuniteta, pa su onda propagandnom kampanjom punom uvreda pokušavali da diskredituju SDT”, kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, njihovi konkurenti na kraju su se odlučili za suludi revanšistički potez gašenja te institucije, suprotno svim principima vladavine prava i pravne sigurnosti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije