Connect with us

Politika

PAVIĆEVIĆ: Đukanovićev DPS povratak na vlast planira preko Krivokapića!

Published

on

Piše: Vladimir Pavićević, politički analitičar

Građani Crne Gore su prošle sedmice u Skupštini Crne Gore gledali nevjerovatan program. Uvjerili su se da je za manje od 200 dana, koliko je na poziciji predsjednika prve postđukanovićevske vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić prešao put od pobjednika u borbi za razvlašćivanje DPS Mila Đukanovića do novog političkog savezništva baš sa DPS.

Građani Crne Gore upravo ovako tumače odluku Milovih poslanika u Skupštini Crne Gore da u izboru između toga da politički spasavaju jednog ministra u Krivokapićevoj vladi ili da spasavaju Krivokapića i njegovu vladu u cjelosti, oni podrže Zdravka Krivokapića i spasu njegovu vladu od neizbježnog pada.

Tako su dvije nove stvari postale jasne građanima Crne Gore. Prvo, pokazalo se da je interes DPS da Zdravko Krivokapić bude na čelu crnogorske vlade. A drugo, priča o navodnom strahu od prijevremenih izbora preko kojih bi se DPS mogao vratiti na vlast postala je irelevantna, jer sada je jasno da DPS svoj povratak planira preko Zdravka Krivokapića.

Ogroman broj građana Crne Gore se zato osjeća iznevjerenim i očekuju da se gospodin Krivokapić sam povuče sa mjesta predsjednika vlade i tu poziciju prepusti osobi koja će, za razliku od njega, biti potpuno usmjerena ka reformama. Iznevjereni su i vjernici Srpske pravoslavne crkve i crkveni velikodostojnici ove vjerske zajednice. Nezabilježeno je u skromnoj demokratskoj praksi država u ovom regionu da premijer odlazi u Patrijaršiju da crkvenim velikodostojnicima drži predavanja i poručuje koga Crkva treba da bira za koje mjesto u njenoj unutrašnjoj strukturi.

Upravo to je uradio gospodin Krivokapić i tu je, takođe, obrnuo igru – više nismo u situaciji da crkvene velikodostojnike podsjećamo da ne treba da se miješaju u politiku, već zahtijevamo od premijera da poštuje i Ustav svoje države i autoritet Crkve i da se ne miješa u unutrašnja pitanja jedne vjerske zajednice.

Stručna javnost je, takođe, razočarana. Za 200 dana ministri eksperti nisu isporučili nijedan ozbiljniji rezultat. Umjesto da svoj tim pokrene kako bi se rešavali problemi građana, Krivokapić se bavio pripremama za svoje stranačko angažovanje, a pojedinim “ekspertima” iz njegove vlada ta ideja je postala toliko primamljiva da su i oni zaboravili zbog čega su izabrani za ministre.

Uprkos svemu, Zdravko Krivokapić nema namjeru da odstupi sa mjesta predsjednika vlade. On zna da mu je ovo prvi i poslednji premijerski mandat i želi da mu taj mandat traje što duže. Zato kada Krivokapić druge nazove uhlebima ili foteljašima, sada već svi u Crnoj Gori znamo da je riječ o autoprojekciji i da tada gospodin Krivokapić zapravo govori o sebi.

Moj je stav da je vrijeme za vanredne izbore. Milov DPS je ušao u film sigurnih izbornih gubitnika i nema šanse da se preko izbora vrati na vlast. Krivokapiću je vrijeme za političku penziju, jer je on svoju šansu neodgovorno i nesmotreno propustio. Izbori su način da građanima Crne Gore obezbijedimo novu reformsku šansu.

1 Comment

1 Komentar

  1. Jovo Z

    24.06.2021. at 14:33

    Zna li neko ko je ovaj?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije