Connect with us

Politika

PEŠIĆ: Kakav je premijer, takav premijerski sat

Published

on

Piše

Nataša Pešić

Premijerski sat, sa sigurnošću se može reći, bio je, ni manje, ni više, po mjeri premijera. Od početka, do kraja.

Mučne slike ograđenih ulica slobodarskog Cetinja, uzvici negodovanja i policija koja je u masovnom broju izašla da zaštiti premijera, prvog među jednakima u Vladi i, kako on reče, nedodirljive ministre.

Kada bi se snaga argumenata mjerila jačinom tona, podignutim prstom i prijetnjama upućenim poslanicima, kvalifikacijama građana Cetinja i „bratski ispruženom rukom pomirenja”, premijer bi sigurno bio zadovoljan. No očigledno je da su improvizacija, neodmjerenost i neznanje vjerni saveznici „najuspješnijeg” premijera, koji je narodskim rječnikom i povišenim tonom pokušao da opravda nedostatak argumenata za „uspjeh istorijske Vlade”.

Ili je u pitanju nešto drugo? Vlada nema rezultata! Ili ima, ali ti i takvi rezultati nijesu u interesu Crne Gore i njenih građana. U interesu su nekog drugog, ili drugih.

NAPAD NAJBOLJA ODBRANA

Staro je pravilo da je napad najbolja odbrana i očigledno je da je predsjednik Vlade sebi dao za pravo da ga primijeni zanemarivši svoju obavezu prema građanima Crne Gore koji su ostali uskraćeni za odgovore na pitanja koja su postavljena. Vlast odgovara građanima koji imaju svoje predstavnike u Skupštini, a premijerski sat nije pozornica na kojoj će predsjednik Vlade iznositi svoj sud o prethodnoj vlasti, već ponuditi relevantne odgovore na pitanja poslanika. Posebno upada u oči činjenica da građani nijesu mogli čuti nijedan odgovor na pitanje koje je postavila opozicija. Osim onog, papagajski naučenog, koji glasi „kriva je bivša vlast”!

U nedostatku odgovora drsko ubjeđuje i sebe i druge da je u pitanju „najkompetentnija Vlada u istoriji Crne Gore”. I ta istorijska Vlada, kao i taj istorijski dan, kada je policija čuvala, a žica ograđivala predsjednika Vlade i nedodirljive ministre od građana Cetinja, ostaće upamćeni po prezentaciji „istorijskih rezultata Vlade”.

A rezultati govore svojim jezikom. Jasno, razumljivo, nepokolebljivo prkose namjeri zataškavanja činjenica, napamet naučenim napadima i vjerski obojenim jeftinim floskulama.

Najkompetentnija Vlada u istoriji Crne Gore za samo tri dana, „jer to može samo stručni čovjek i ne čudimo se”, kako kaže prekompetentni premijer, zadužila je Crnu Goru za 750 miliona eura i 130 miliona eura kamate. Njeni dometi dosegli su čak do nebeskih visina. Ugasila je Montenegro Airlines, ostavila građane bez posla, osnovala novu avio-kompaniju sa 0 eura. Nedjelju dana kasnije, nije to bila greška, kompetentno je Vlada dodala na iskazanu nulu nekoliko desetina miliona osnivačkog kapitala i za još dvadeset miliona kupila dva aviona.

Poseban domet ekspertske Vlade je toliko bilaterale i multilateral, koja je prisutna čak i na presu o suzbijanju COVID-19. Objasnilo se neukim građanima što je to bilaterala – poseban rezultat u borbi protiv korone. To što je zaraženih i preminulih građana danima sve više, krivi su građani i bivša vlast. Ali eksperti se uspješno bore „jer niko na svijetu ne zna sa čim se bori”. U međuvremenu bilaterala i multilaterala je prisutna najviše na pokajanjima izvan Crne Gore. Izvan Crne Gore, u koju iz opštine u opštinu ni ptica ne može da preleti, ali zato strani državljani, obavještajci, glasači i ko zna još ko može slobodno da šeta.

“KOMPETENTNA” DOSTIGNUĆA VLADE

U skladu sa otvorenim granicama, otvoreni su i tajni podaci stranih obavještajnih službi. Samo za poslanike? I još za koga? Da li su poslanici bili samo pokriće za moguće ranije dostavljanje podataka nekim i nekome, znaće se! Vrijeme će pokazati! Biće to, slutim, zaista istorijski „uspjeh” Vlade.

U nizu uspjeha bilaterale nezaobilazan je i sastanak sa MMF-om, gdje se premijer još jednom uspješno požalio na službenike u državnoj upravi i njihovu nekompetentnost. Samo 20 odsto službenika je upotrebljivo. Ostali su neupotrebljivi „jer i oni valjda moraju biti eksperti” kad je Vlada ekspertska, a oni to nijesu.

Poseban uspjeh je Program rada Vlade koji je najavljivan u februaru, zatim u martu, ali ga nema. Nema ni budžeta. Tužilački zakoni, tj. precizno rečeno specijalni državni tužilac je poseban problem jer u nedostatku drugih rezultata Vlade jako je važno hapsiti. To su pravi rezultati u borbi protiv korupcije. Mjerila iz poglavlja 23 i 24 ekspertski se prevode u hapšenja i optužbe. Optuživati i za izgovorenu riječ. Makar i putem Tvitera. Jer kako na premijerskom satu reče premijer „sve će se manje čuti vaš glas”.

U nizu istorijskih dostignuća najkompetentnije Vlade u istoriji Crne Gore je izvjesno i transparentnost. Ova Vlada postala je prvak po ignorisanju novinara, pa joj čak i prijateljski nastrojeni mediji prigovaraju zbog netransparentnosti.

Dug je spisak „kompetentnih” dostignuća Vlade kojima su svjedoci svi građani Crne Gore. Ono što smo saglasni sa Krivokapićem je da su uložili „natčovječanski napor”. Jer ovoliko promašaja nije moguće postići bez velikog truda.

(Autorka je bivša generalna sekretarka Vlade i sadašnja savjetnica Predsjednika države za saradnju sa državnim organima)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije