Connect with us

Politika

PICULA: Napetosti na relaciji Crna Gora – Srbija riješiti bez stranog uplitanja

Published

on

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je Izvještaj o napretku Crne Gore u 2019. i 2020. godini, koje je kao izvjestilac pripremao hrvatski zastupnik u EP Tonino Picula, objavila je Pobjeda.

U Izvještaju, koji je usvojen s većinom od 58 glasova za, četiri protiv i devet suzdržanih, ističe se napredak zemlje u borbi protiv organizovaog kriminala i poziva vlasti na ubrzanje reformskih procesa, s posebnim naglaskom na vladavinu prava, pravosuđe, slobodu medija i borbu protiv korupcije.

-U Izvještaju ponovo naglašavamo podršku Evropskog parlamenta crnogorskom putu prema EU i procesu pristupanja. Kao zemlju koja je najviše odmakla u procesu pridruživanja, Crnu Goru želimo ohrabriti da nastavi s reformama, posebno u području vladavine prava. Tokom proteklih godina je učinjen veliki napor u približavanju Crne Gore Uniji, a i sam vidim crnogorsku priču kao jednu od ključnih tačaka reafirmacije politike proširenja kao jedne od najuspješnijih spoljnopolitičkih alata EU za stabilizaciju sopstvenog susjedstva. Zato i ovim putem ponovo pozivam lidere crnogorske vlasti i opozicije da u skladu sa visokom i dalje rastućom podrškom građana Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji postignu dogovore nužne da se put prema Uniji nastavi-, izjavio je Picula nakon izglasavanja.

Izvještaj je usvojen velikom većinom glasova, ali treba istaći i kako su zastupnici u Evropskom parlamentu izrazili veliku zabrinutost zbog napete političke situacije u Crnoj Gori, pa su poručili kako je na putu prema članstvu u Evropskoj uniji nužan otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih učesnika.

Unutrašnje političke napetosti su u jednom dijelu odraz i napetosti na relaciji Crna Gora – Srbija, zbog čega Piculin izvještaj traži da se svi bilaternalni sporovi riješe putem uključenog pomiriteljskog dijaloga uz izbjegavanje bilo kakvog oblika stranih uplitanja.

U Izvještaju se naglašava i zabrinutost zbog sve veće polarizacije i medijskog uticaja u pogledu sve više dezinformacija i lažnih vijesti u crnogorskom javnom prostoru, te se poziva na jačanje saradnje institucija Evropske unije s Crnom Gorom u borbi protiv dezinformacija, te hibridnih i kibernetičkih prijetnji, dok u Izvještaju nije zanemaren ni faktor sve veće kreditne izloženosti zemlje stranim kreditorima, posebno Kini.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije