Connect with us

Politika

PKS: Bratić izvela grubu i opasnu manipulaciju nad osnovcima

Published

on

Patriotsko komitski savez u saopštenju kaže da obavještava javnost da je ministarka četiri resora Vesna Bratić iz #nijemojavlada, izvela grubu i opasnu manipulaciju kod najosjetljivije populacije našeg društva, osnovcima, time što im je, u školama, u sklopu testiranja „čitanja sa razumijevanjem“, stavljen i upitnik sa pitanjem: Koliko često govoriš crnogorski jezik kod kuće?

Napominju da ponuđenim odgovorima se od učenika četvrtog razreda osnovne škole (!) nude odgovori:

Uvijek govorim crnogorski jezik kod kuće.

Skoro uvijek govorim crnogorski kod kuće.

Ponekad govorim crnogorski jezik, a ponekad neki drugi jezik.

Nikad ne govorim crnogorski jezik kod kuće.

Iz PKS-a su upitali javnost Crne Gore: “Šta je ovo? Etiketiranje djece? Selektovanje po nacionalnom ključu? Odabir poželjne djece i porodica? Kako se bilo ko usuđuje da maloljetnoj djeci postavlja ovakva pitanja? Šta postaje škola, kao institucija koja mora biti apolitična?”

Saopštavaju da su upitnici poslati i roditeljima te djece, u kojima, uz uobičajna pitanja o sklonostima mališana, postoje i dva, „zavučena“: Kojim jezikom je Vaše dijete govorilo prije nego je krenulo u školu? Koliko često Vaše dijete govori crnogorski jezik kod kuće?  “Pitamo opet: Da li je ovo moguće?”

“Da li je moguće, takođe, da će nastavnica sa Cetinja biti disciplinski kažnjena što je učila đecu da se 9.maja slavi sloboda i pobjeda nad fašizmom? Da li će stručna javnost ostati nijema na ovo? Da li će reagovati roditelji Crne Gore na grubu manipulaciju nad vlastitom djecom, koju niko, recimo, nije pitao u tom upitniku kojim jezikom govoriš, nego se baš pažnja usmjerila samo na crnogorski? Zašto nesrećna ministarko?” – zaključuju u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije