Connect with us

Integracije

POPA: Da bi Crna Gora napredovala prema EU, sve proevropske političke snage treba da rade zajedno

Published

on

Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa u velikom intervjuu za Antenu M, kaže da sve proevropske političke snage u našoj državi treba da rade zajedno i da kroz široki međustranački konsenzus omoguće sprovođenje ključnih reformi za članstvo u EU. Ističe da Brisel pažljivo prati sva politička dešavanja u Crnoj Gori, uključujući navode o vanjskim političkim uplitanjima i dodaje da je pod budnim nadzorom kako Podgorica ispunjava svoju obavezu da ostane na putu potpune usklađenosti s pozicijama vanjske i bezbjednosne politike EU.

Ambasadorka Popa poručuje da je sve izmjene zakona o tužilaštvu potrebno sprovesti u bliskoj koordinaciji s EU i u potpunosti u skladu s mišljenjem Venecijanske komisije, jer bi, u suprotnom, postojao stvaran rizik od poništavanja do sada postignutog napretka u procesu jačanja nezavisnosti pravosuđa, što bi Crnu Goru moglo unazaditi u pogledu pristupnih pregovora. Pojašnjava da su zakoni kojima se reguliše materija sticanja i gubitka državljanstva u nadležnosti država članica, uz poštovanje zakona EU. “Ipak, važno je da se svaka izmjena zakonodavstva u tako značajnoj oblasti obavi na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne aktere i nakon sprovođenja širokih konsultacija”. Jednako, regulisanje vjerskih zajednica i njihove imovine nacionalna je nadležnost, kojom se treba baviti na inkluzivan način, okupljajući relevantne aktere, u skladu s relevantnim međunarodnim i evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, odnosno s mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna 2019.

Karijerna diplomatkinja koja je Zapadni Balkan upoznala službujući u Zagrebu i Beogradu, kaže kako Crna Gora ima puno razloga da se ponosi svojom tradicijom mirnog i skladnog suživota različitih etničkih i vjerskih zajednica i naglašava koliko je važno da nastavi da njeguje i čuva ovu vrijednost. Zato ističe značaj rasvjetljavanja incidenata koji su bili usmjereni protiv muslimanske zajednice uoči i nakon parlamentarnih izbora, ali i potrebu da se ukaže poštovanje prema žrtvama prošlih sukoba i iskreno promoviše demokratija, pravda i pomirenje na Zapadnom Balkanu.

“Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim dešavanjima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti je sa najdubljim evropskim vrijednostima”- poručuje ambasadorka Popa!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije