Connect with us

Politika

RAKOČEVIĆ: Crna Gora u opasnosti da postane crna rupa Evrope

Published

on

“DPS će biti, bez sumnje, okosnica buduće vlasti, koja Crnu Goru treba da vrati na evropski put i učlani je u EU, da bi tema svih političkih debata i intervjua bila ekonomija, a ne spasenje države od nacionalizma i fašizma u koji je društvo zapalo nakon 30. avgusta, ocijenio je u razgovoru za Dnevne novine član Predsjedništva i poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Rakočević kaže da se preko noći Crna Gora našla u opasnosti da od svijetle tačke na Zapadnom Balkanu postane crna rupa u Evropi.

“Negiranje genocida u Srebrenici jedan je od stubova na kojima se gradi klerikalni nacionalizam koji u Crnoj Gori predstavlja nova Vlada”, rekao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, sve namjere da se Odbor za izbornu reformu koristi za ugrožavanje nacionalnih interesa Crne Gore i nastavak obračuna sa građanskim i multietničkim društvom, kroz izmjenu strukture stanovništva, dovešće do propasti dijaloga i potencijalno velikih tenzija u državi.

“Ideja klerikalnog nacionalizma koji danas vlada Crnom Gorom je da “protjerujući” politički nepodobne, a upisujući u birački spisak nacionalno i politički podobne etnički udesi Crnu Goru po svojoj ideološko nacionalnoj potrebi. Etničko čišćenje kroz zakonski tekst, kako se može ta suluda namjera nazvati, ima za cilj ne samo promjenu odnosa snaga na popisu i pravljenja jednonacionalne države, kakva je danas Vlada Crne Gore, već za tvorce te ideje obezbjeđivanje izborne pobjede na parlamentarnim izborima, jer znaju da danas u Crnoj Gori nemaju većinu za sprovođenje politike koja je u interesu drugih država, a ne vlastite”, naveo je Rakočević.

Međunarodna, evroatlantska zajednica je, kako dodahe, jednako ugrožena ovakvim namjerama nove vlasti koliko i Crna Gora.

“Siguran sam da i u Berlinu i u Briselu i u Vašingtonu shvataju da je izmjena strukture stanovništva glavni instrument za obračun sa evropskom i NATO, građanskom Crnom Gorom i skretanje države prema Istoku. Zbog toga očekujem snažnu podršku naših partnera, da zaštitimo zajednički evropski prostor i zajedničke vrijednosti”, zaključio je Rakočević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije