Connect with us

Politika

SAVJET EVROPE: U CG u četiri ključne oblasti postignut slab ili nikakav napredak

Published

on

U Crnoj Gori, u oblasti nezavisnosti sudstva, povjerenja u izborni proces, borbi protiv korupcije i stanja u medijima, postignut je slab ili nikakav napredak. To se navodi u rezoluciji o post-monitoring dijalogu sa Crnom Gorom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koja je usvojena glasovima 68 poslanika, dok je šest bilo uzdržano.

Ko-izvjestilac Damien Cotier naglasio je da je u Crnoj Gori, tokom perioda na koji se rezolucija donosi, dobra situacija kada je riječ o poštovanju prava manjina, iako je bilo nekih izolovanih incidenata u posljednje vrijeme, a kao dobri primjeri naglašeni su LGBT zakon o istopolnim zajednicama, kao i transfer vlasti i prva demokratska rotacija od nezavisnosti Crne Gore.

U četiri ključna prioriteta – nezavisnosti sudstva, povjerenju u izborni proces, borbi protiv korupcije i stanju u medijima postignut je slab ili nikakav napredak što je, kako je naglašeno, izazvalo razočaranost Parlamentarne skupštine.

Napretka nije bilo u izbornoj reformi, i na tom polju treba sarađivati sa opozicijom, budući da je potrebna dvotrećinska većina.

Povodom sudstva – zabrinutost i dalje postoji zbog izbora sudija na više od dva mandata, a naglašeno je da je Crna Gora nedavno dobila kritike od Venecijanske komisije povodom tužilačkih zakona, te da reforma Tužilačkog savjeta ne treba da se politizuje.

Suštinskog rezutata nije bilo ni u slobodi medijia, a pomenuti su i slučajevi istraživačkog novinara Jova Martinovića i Olivere Lakić.

U raspravi su pored crnogorskih poslanika učestvovali i parlamentarci iz Francuske, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Grčke, koji su poručili da su napredak i dostignuća Crne Gore u posljednjih 15 godin izuzetna, te da žele da se nastavi funkcionalni demokratski proces i izgradnja funkcionalnih instucija.

Takođe, poslanici su ocijenili da je važno “ne dozvoliti da nacionalizam odvuče Crnu Goru u surove devedesete”, a poslanici su poručili i da je važno pomoći Crnoj Gori da riješi problem duga za autoput.

Saglasni su i da proces post – monitoringa treba nastaviti sve dok postoje ozbiljni izazovi.

Krapović: Manjine imaju svoje mjesto u Vladi

Poslanik Demokrata Dragan Krapović poručio je da je sadašnji politički momenat u Crnoj Gori specifičan i da je nakon promjene vlasti i u postizbornom periodu došlo do polarizacije i incidenata u Pljevljima i Niksiću, koji su za osudu.

Krapovic smatra da postoji politička volja svih strana da se prevaziđe trenutna situacija, kao i da manjine imaju svoje mjesto u Vladi Crne Gore.

Poručuje i da je potrebno da “personalne i opšte promjene počnu sa sudstvom i tužilaštvom” i da će, ako se to ne učini, sve dalje reforme izgubiti smisao.

Predsjedavajuća crnogorske parlamentarne delegacije, poslanica Maja Vukićević naglasila je da je najveći problem u tužilaštvu i sudstvu, i da su sudovi pod političkim uticajem.

U potpunosti primijeniti preporuke VK

Između ostalih, usvojeni su amandmani kojima se crnogorske vlasti pozivaju da u potpunosti primijene preporuke koje je formulisala Venecijanska komisija, posebno one koji se odnose na “nepovredivost mandata i rizik od politizacije članova Tužilačkog savjeta koji nijesu profesionalni tužioci”.

Usvojen je i amandman kojim se izražava žaljenje što konsultacije sa vjerskim zajednicama o amandmanima na Zakon o slobodi vjeroispovijesti nijesu bile potpuno inkluzivne.

Amandmanima se takođe propisuje da će Skupština Savjeta Evrope “pažljivo nadgledati istrage o navodima za zločine iz mržnje i etnički i vjerski motivisane napade prema manjinama koji su se dogodili od proglašenja rezultata izbora u avgustu.”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije