Connect with us

Politika

PEJČINOVIĆ BURIĆ: Vlada da se okrene dijalogu

Published

on

Vlada treba da se o osjetljivim pitanjima poput pravosuđa i tužilaštva okrene dijalogu sa svim političkim stranama, kako bi se došlo do društveno prihvatljivog konsenzusa, poručila je generalna sekretarka Savjeta Evrope (SE) Marija Pejčinović Burić.

Ona se danas sastala sa šefom crnogorske diplomatije Đorđem Radulovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, na sastanku je ocijenjeno da je reforma u tužilaštvu i pravosuđu trenutni prioritet.

„Sagovornici su istakli značaj dijaloga Vlade Crne Gore sa predstavnicima Venecijanske komisije (VK), posebno u pogledu Predloga zakona o državnom tužilaštvu i Predloga zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju“, kaže se u saopštenju.

Radulović je naglasio da su ključne vanjskopolitičke aktivnosti crnogorske Vlade usmjerene na NATO savezništvo, članstvo u EU i promociju dobre bilateralne i regionalne saradnje.

On je podsjetio na značaj saradnje sa tijelima SE, sa posebnim naglaskom na Venecijansku komisiju, u okviru nekih od najbitnijih reformskih procesa u Crnoj Gori, koji se prvenstveno odnose na tematiku pretpristupnih poglavlja 23 i 24.

Radulović je rekao da se trenutno pripremaju inovirani tekstovi predloga navedenih zakona, a u skladu sa mišljenjima i preporukama VK.

„To je pokazatelj naše posvećenosti kvalitetnom sprovođenju reformi, u koordinaciji sa našim evropskim partnerima“, istakao je Radulović.

Pejčinović Burić je kazala da je Crna Gora kredibilan partner SE.

„Vjerujemo da ćemo zajedničkim zalaganjem doprinijeti što skorijem ispunjenju vašeg glavnog vanjskopolitičkog cilja – članstvu u EU“, poručila je Pejčinović Burić.

Ona je navela da će SE nastaviti da podržava Crnu Goru u okviru ključnih reformi kroz ekspertizu i promovisanje zajedničkih vrijednosti, te da je ohrabrena porukama Radulovića u pogledu kvalitetne i konzistentne komunikacije sa predstavnicima Savjeta Evrope.

„Ključno je da se o osjetljivim pitanjima poput pravosuđa i tužilaštva, Vlada okrene dijalogu sa svim političkim stranama, kako bi se došlo do društveno prihvatljivog konsenzusa, a u skladu sa standardima EU i organizacije kojom rukovodim”, ocijenila je Pejčinović Burić.

Radulović je istakao da je Crna Gora, pored ljudskih prava i vladavine prava, usmjerena ka zaštiti medijskih sloboda i slobode govora kao jednih od temelja demokratskih društava.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije