Connect with us

Politika

ŠĆEKIĆ: DF potcijenio premijera, najmanje im odgovaraju vanredni izbori

Published

on

Poznati beogradski novinar Jakša Šćekić smatra da je Demokratski front potcijenio premijera Zdravka Krivokapića, te da u ovom trenutku novi parlamentarni izbori najmanje odgovaraju tom političkom savezu, jer bi, kako navodi, prošli jako loše.

Šćekić u razgovoru za Dnevne novine ocjenjuje da čelnici Demokratskog fronta nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta vode “katastrofalno lošu politiku” te da to ostavlja posljedice.

“Umjesto da se bave eurointegracijama Crne Gore i ekonomskom situacijom, Demokratski front, a naročito lideri tog političkog saveza Andrija Mandić i Milan Knežević promijenili su retoriku i počeli da dijele Crnu Goru po nacionalnoj osnovi. U pozadini je bila ideja da se urede odnosi između Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori kao što su uređeni odnosi između Makedonaca i Albanaca u Sjevernoj Makedoniji. Čim se u jednoj višenacionalnoj sredini krene sa cijepanjem države po pitanju nacija, to se nikad na Balkanu nije dobro završilo”, kaže Šćekić

Prema njegovom mišljenju, Mandić i Knežević su potcijenili premijera Krivokapića.

“Smatrali su da će njime vrlo lako upravljati i povlačiti konce. Međutim, dvojac Aleksa Bečić- Zdravko Krivokapić očigledno je iznenadio sve u Crnoj Gori”, ocjenjuje beogradski novinar.

Komentarišući medijsku kampanju iz Beograda i sve učestalije miješanje srpskih zvaničnika u unutrašnja pitanja Crne Gore, Šćekić kaže da se situacija u Crnoj Gori uvijek mora posmatrati kroz prizmu Kosova.

“Kad god se nešto “pritegne” oko Kosova, Srbija, odnosno Aleksandar Vučić, odmah moraju da nađu neke “ventile” sa strane da li su to nekad Srbi u Hrvatskoj, da li su Srbi u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska ili su Srbi u Crnoj Gori. Kad god se situacija oko Kosova poremeti ili se pojača pritisak na Srbiju oko tog pitanja, ti pritisci se ublažavaju time što se odjedanput iz Beograda mnogo više govori o brizi za Srbiju u drugim regionima. Vučić ima ogromnu podršku Milorada Dodika. Kao što vidite, Srbi u Hrvatskoj se uopšte ne oglašavaju oko tih stvari, u loj operacij i ne žele da učestvuju”, kaže Šćekić.

Upitan na koji način vidi rješenje političke krize, jer predstavnici aktuelne parlamentarne većine još nijesu uspjeli da se dogovore, Šćekić upozorava daje politička situacija u Crnoj Gori veoma komplikovana, te da je u ovom trenutku najmanje potrebna polilička nestabilnost.

“Ne samo u Crnoj Gori, već i u svijetu ekonomska situacija je jako teška. Turistička sezona prose godine je bila veoma loša, borba protiv korone nije završena…Međutim, EU i NATO jednim okom gledaju situaciju u Cmoj Gori i sigurno neće dozvoliti nikakvu destabilizaciju”, navodi Šćekić.

Prema njegovim riječima, “treba bili umjetnik”, pa uradit i ono što je uradio Demokratski front.

“Za vrijeme litija bilo je puno animozitetaprema DPS-u, čak su se uključivali ljudi koji se osjećaju kao Crnogorci, ali su pripadnici Srpske pravoislavne crkve. Sada kad je Demokratski front počeo ‘da gazi’ na taj crnogorski identitet, ti ljudi, koji imaju osjećaj da su Crnogorci, jednostavno se vraćaju ili prema Krivokapiću, ili prema Bečiću, a neki će se vratiti DPS-u”, kaže Šćekić.

On podsjeća da lideri DF-a veoma često gostuju na srpskim televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

“To što njih dvojica rade je kontraproduktivno i pucanje iz prazne puške. Oni su razočarani što nisu u Vladi. Kad ste u Vladi imate moć, a ovako je nemate”, smatra Šćekić.

Kako dodaje, od narednih parlamentarnih izbora ima samo još jedna gora stvar, a to je popis stanovništva.

“Nažalost, naredni izbori neće biti o tome zašto Crna Gora koja je otvorila sva poglavlja nije zatvorila nijedno, zašto stoji finansijski loše, šla raditi sa novom aviokompanijom, zdravstvenim sistemom… Ne, opet će da bude Srbi na jednoj strani, Crnogorci na drugoj, a to je nije dobro”, zaključuje Šćekić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije