Connect with us

Politika

SMJENE “PO DUBINI”: Nova vlast pravi spiskove. Smijeniće više od 400 “miljenika” stare vlasti!

Published

on

Nova vlast planira da u narednih dvadesetak dana smijeni više od 420 direktora uprava, agencija, javnih preduzeća, osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja i bolnica, kao i da opozove 33 ambasadora, nezvanično saznaju Dnevne novine.

Izvori Dnevnih novina kažu da je već napravljen spisak po dubini i da je tačno određeno koja će partija u okviru tročlane vladajuće koalicije imati mogućnosti da smjenom dosadašnjih, zaposli svoje ljude.

Najviše promjena, navodno, biće u prosvjeti, gdje će biti smijenjen čak 241 direktor, pomoćnik, zamjenik.

Najviše rukovodećih mjesta u školama popuniće, prema informacijama Dnevnih novina, kadrovi Nove srpske demokratije i Demokratske Crne Gore po 54.

Socijalistička narodna partija, Kneževićev DNP i Medojevićev Pokret za promjene moći će da predlože po 30 (ukupno 90) direktora obrazovnih ustanova, Građanski pokret URA 18, Prava Crna Gora, DEMOS i Ujedinjena Crna Gora po pet…

Prema izvorima DN, dogovorene su i smjene 35 čelnih ljudi u javnim preduzećima, kao i 99 u agencijama i upravama.

Najviše mjesta popuniće kadar Nove srpske demokratije i Demokrata, onda slijede SNP, DNP, PzP…

Čak i da brojke nijesu potpuno tačne, odnosno da se pojavi odstupanje, činjenica je da nova većina planira smjene i da su šefovi poslaničkih klubova tri koalicije koje čine većinu (Demokratski front, Demokrate, URA, PzP, SNP) još krajem oktobra u zajedničkom obraćanju tražili od Zdravka Krivokapića da se u što hitnijem roku smijeni kadar DPS-SD-BS “po dubini”, kako se ne bi gubilo vrijeme nakon izglasavanja nove vlade. Tada je takođe najavljeno da će hitno biti izvršene izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Novim rješenjima, naime, predviđeno je da radni odnos u državnoj upravi može zasnovati i lice protiv koga se vodi krivični postupak po službenoj dužnosti, elementarni uslov više nije ni položen stručni ispit, snižava se i broj godina relevantnog radnog staža za mjesta u administraciji. Dakle, rukovodioci, načelnici, najviši funkcioneri države, sada po zakonu mogu biti lica koja su krivično gonjena, koja nemaju gotovo nikakvog prethodnog iskustva, koja nikad ničim nijesu rukovodila.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije