Connect with us

Politika

BIVŠI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SCG: Svilanović savjetnik u Spajićevom resoru

Published

on

Bivši generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju i nekadašnji ministar spoljnih poslova državne zajednice Srbija i Crna Gora Goran Svilanović glavni savjetnik je Vlade Zdravka Krivokapića za ekonomske reforme i evropske integracije, saznaje Pobjeda.

Svilanović lično ne savjetuje Krivokapića, već je u timu ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića koga, kako tvrde izvori Pobjede iz parlamentarne većine, savjetuje za ključna pitanja ekonomskih reformi i evropskih integracija.

Svilanović je u izjavi za Pobjedu potvrdio da savjetuje Vladu premijera Krovokapića.

“To nije ništa neobično, Crna Gora je od svih država regiona najdalje odmakla u evropskim integracijama”, naveo je Svilanović za Pobjedu i precizirao da je u Crnoj Gori u tom svojstvu bio već dva puta.

On je rekao da Vladu savjetuje do 15. maja i da ga očekuje još jedan odlazak u Podgoricu.

“Ne savjetujem lično premijera Krivokapića, već radim sa ministrom finansija Spajićem i to samo u onom dijelu koji se tiče evrointegracija”, rekao je Svilanović.

Goran Svilanović, koji je javnosti najpoznatiji kao bivši ministar spoljnih poslova SCG, je prozapadno orjentisani diplomata i političar koji ima zavidnu regionalnu reputaciju.

Po podacima iz njegove biografije, Svilanović je ekspert za ekonomski i politički razvoj u Jugoistočnoj Evropi i radi za različite konsultantske agencije.

I Jovan Ratković savjetuje Vladu

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, osim Svilanovića iz Srbije, Vladu Zdravka Krivokapića savjetuje i Jovan Ratković, član predsjedništva Socijaldemokratke stranke bivšeg srpskog predsjednika Borisa Tadića.

Prema tvrdnjma izvora Pobjede, Ratković se sreo u januaru sa premijerom Krivokapićem i od tada traje njegov angažman, kada je nastala njihova zajednička fotografija.

Ratković je bivši koordinator Pakta stabilnosti za Jugoslaviju i radi kao konsultant za više evropskih nevladinih organizacija.

Ratković je blizak i sa Mlađanom Đorđevićem, bivšim savjetnikom Borisa Tadića koji takođe ima zajedničke fotografije sa Krivokapićem.

I Svilanović i Ratković i Đorđević slove za kadrove koji su bliski srpskoj opoziciji i bivšem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

Njihove uloge uklapaju se u težnje Krivokapića i njegovih medijsko-političkih savjetnika da se Vladi poboljša imidž koji nije bio prozapadni.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije