Connect with us

Politika

UKOLIKO SE LIDERI DOGOVORE: Biće potpisan novi koalicioni sporazum

Published

on

Većina lidera parlamentarne većine koji su počeli pregovore o prevazilaženju institucionalne i političke krize zalažu se za potpisivanje novog koalicionog sporazuma kojim bi se definisali novi odnosi unutar većine, saznaje Pobjeda. Drugi krug pregovora lidera parlamentarne većine biće održan najvjerovatnije početkom naredne sedmice, zbog puta lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića u Moskvu.

Više izvora Pobjede saopštilo je da ukoliko bude postignut dogovor – novi koalicioni sporazum bi definisao minimum stranačkih i programskih interesa, ali i precizirao snage u podjeli vlasti kao i obaveze buduće Vlade.

– Sporazum ne bi poništio septembarski dokument koji predviđa evropski i euroatlantski kurs, kao i moratorijum na pitanje Kosova i državnih sumbola, ali bi i predvidio poštovanje stranačkih programa – tvrde izvori Pobjede.

U septembarskom sporazumu na koji primjedbe imaju lideri DF-a, trojka Dritan Abazović, Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić obavezala se da neće pokretati pitanje povlačenja Kosova, pitanje državnih simbola i da će nastavit evropski put i unaprijediti saradnju sa NATO.

Novi koalicioni sporazum bi, prema tvrdnjama izvora Pobjede, sadržao klauzulu o obaveznom poboljšanju odnosa sa Srbijom i sa Rusijom kao i neophodne korake koje treba učiniti u tom pravcu.

Rok za postizanje dogovora je 31. jul, do kada traje redovno zasijedanje parlamenta, jer bi, ako izostane dogovor, već nakon tog perioda trebalo da uslijede pregovori o formiranju prelazne vlade koja bi pripremila izbore.

Nakon prvog kruga pregovora nije postignut nikakav pomak, a lider Demokratskog fronta Andrija Mandić je kazao je da je njihov prijedlog nova vlada, koju bi činili predstavnici partija.

– Zalažemo se da ova, koja ima podršku samo 14 poslanika, a možda i manje, odstupi, a da parlamentarna većina bira novu vladu – poručio je Mandić nakon sastanka.

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević saopštio je da se DF, ako ne bude dogovora o novoj vladi, zalaže za to da se vanredni izbori organizuju najkasnije do kraja decembra.

– Ako ne bude dogovora, onda smo za to da se formira prelazna vlada koja će pripremiti izbore. Želimo da se dogovorimo. Ako ne bude dogovora, za to smo da se novi izbori realizuju najkasnije do kraja decembra – rekao je Knežević.

Nakon podrške Metodija, porasle šanse Krivokapiću da ostane na mjestu premijera

Prema saznanjima Pobjede, nakon sastanka i podrške episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija porasle su šanse Zdravka Krivokapića da ostane premijer.

Novog premijera traže DF, PZP, SNP i Ujedinjena Crna Gora, dok su ostali za rekonstrukciju uz saglasnost premijera.

– Nakon sastanka sa Metodijem, Krivokapiću su porasle šanse da ostane na toj funkciji. Ostaje da se vidi kakav će biti Joanikijev stav koji je kritikovao djelove vlasti zbog podrške Rezoluciji o Srebrenici. Utisak je da Joanikije nije više toliko naklonjen Krivokapiću, protiv koga se vodi snažna kampanja iz Beograda – rekao je izvor Pobjede.

Premijersko mjesto osim Krivokapića, prema saznanjima Pobjede, mjerkaju Abazović, Andrija Mandić, ali u slučaju da se postigne saglasnost oko smjene Krivokapića i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Demokrate su trenutno na stanovištu da rekonstrukcija Vlade sa političarima treba da bude uz saglasnost premijera.

Bečić: Rješenje u rekonstrukciji uz saglasnost premijera i večine

Rješenje aktuelne političke krize je u rekonstrukciji i osnaživanju aktuelne Vlade uz saglasnost Vlade i parlamentarne većine, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Poručuje da je dijalog put ka rješenju, i da je protiv novih izbora i obaranja Vlade.

– Rješenje je u sredini, mislim da je rješenje u rekonstrukciji i osnaživanju ove 42. Vlade Crne Gore na način koji će obezbijediti saglasnost obje strane i da svako kadrovsko rješenje bude nešto sto će imati saglasnost parlamentarne većine i predsjednika Vlade, bilo da je riječ o političarima, ekspertima ili političarima i ekspertima – zaključio je Bečić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije