Connect with us

Politika

VUJOVIĆ: Pogrešno tretirati rezultate izbora u Nikšiću kao poraz Đukanovića

Published

on

Analitičar Zlatko Vujović kaže za Nova.rs da je najveći pobjednik nikšićkih izbora premijer Zdravko Krivokapić, uprkos tome što nije učestvovao u kampanji.

Prema njegovim riječima, lista Demokratskog fronta nema pretjeranog razloga za slavlje, jer im je podrška, kako navodi, značajno opala u odnosu na parlamentarne izbore održane 30. avgusta.

– Možemo da kažemo da je gubitnik ovih izbora lista Demokratskog fronta, koja je izgubila oko 10 odsto glasova, iako ih je podržavao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić – smatra Vujović.

On dodaje da je, ako se posmatra odnos snaga unutar vladajuće koalicije, najveći pobjednik izbora u Nikšiću premijer Zdravko Krivokapić.

– On je uspio, iako nije direktno učestvovao u kampanji, da kroz svoje predstavnike unutar koalicije ‘Mir je naša nacija’ ostvari značajno povećanje od devet odsto podrške. Naravno, to je učinio zajedno sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem – navodi Vujović.

Ko je izgubio, a ko povećao podršku?

Vujović objašnjava da se podrška Demokratskom frontu osula ne samo zbog učešća na izborima koalicije “Mir je naša nacija”, već i zbog Narodnog pokreta Miodraga Dake Davidovića.

– Uticaj medija u Srbiji, koji su djelovali u Crnoj Gori, nije se pokazao baš produktivnim. Kad govorimo o bloku koji je, uslovno rečeno procrnogorski, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića je praktično poboljšala svoj rezultat u odnosu na prethodne. Stoga, ako se potvrde ovi trendovi, DPS može biti zadovoljan, jer je osvojio više glasova nego na prethodnim izborima, homogenizovao svoje biračko tijelo, dok je njihov glavni konkurent doživio značajan pad podrške. Govorim o DF, odnosno o onima koje podržava predsjednik Vučić – objašnjava Vujović, dodajući da je potpuno pogrešno tretirati rezultate izbora kao poraz Đukanovića.

– Ovo se ne može tako posmatrati. Očekuje se kad je neko dugo na vlasti, a zatim doživi poraz, da mu se podrška uruši i ospe biračko tijelo. Ovdje se to nije desilo, već je došlo do blagog porasta, iako državni resursi više nisu u ruci DPS-a – kaže Vujović.

Ukoliko se potvrde rezultati izbora, moguća koalicija bez URA Dritana Abazovića

Vujović kaže da će, u slučaju da se potvrde rezultati i ukoliko koalicija DF i “Mir je naša nacija” zbirno budu imali 21 mandat, onda im neće biti potrebna URA Dirtana Abazovića.

– To bi onda značilo da će ponoviti, istina na blaži način, scenario iz Budve gdje jača blok prosrpskih partija, a URA ostaje bez stvarnog uticaja. Međutim, treba sačekati kako će stvari odvijati – poručuje on.

Vujović se osvrnuo i na najmlađu političku organizaciju koja je učestvovala na izborima – Narodni pokret, Miodraga Dake Davidovića, rekavši da je riječ o “lutajućoj stranci”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije