Connect with us

Politika

VUKAŠIN PEROVIĆ: Strijeljanje Nikšića

Published

on

Pjevao je nekad Kralj Nikola: “… sjevernog mi kraja stražo, zdrav Nikšiću perjanice!“. To je Nikšić za koji mi znamo. Nikšić koji su nosili junaci, pisci, glumci, sportisti, pjevači, žestoki momci…

Grad Popa Mila Jovovića, Mićunovića, Mandušića, Ljuba Čupića, Save Kovačevića, Vita Nikolića, Bata Ognjenovića, Miladina Šobića, Mirka Vučinića, Bojana Dubljevića… junački, slavni, slobodni, crnogorski Nikšić.

Sve dok ga crkva iz Srbije nije uzela pod svoje. Dok mu svetosavski popovi nijesu u prvi plan izbacili neke nove vrijednosti. Crnogorsku istoriju zamijenili su srpskim izmišljotinama. Crnogorske junake zamijenili su izmišljenim Obilićima i Kraljevićima. Slavnu pobjedu na Grahovcu, zamijenili su porazom na Kosovu. Slavnog Šćepana Mijuškovića, zamijenili su oni što su palili crnogorske kuće. Slavne nikšićke komite, zamijemnili su fukarom koja je na nikšićkom trgu “sahranjivala” Sv.Petra Cetinjskog i Sv.Vasilija Ostroškog. Narodne heroje Savu Kovačevića i Ljuba Čupića, zamijeniili su njemačkim slugama Čiča Dražom i Pavlom Đurišićem.

Uzeli su junaštvo, slavu i pobjede a donijeli izmišljotine, jad, kukavičluk i izdaju. Danas se Nikšićem vuku Vučićevi poslušnici, Dodikovi jurišnici, onaj jad od Boška Obradovića i svakakva muka skupljena s koca i konopca. Sav talog čija je politika o jadu zabavila cijelu Evropu.

Tužno je gledati što se ovih dana radi po Nikšiću. Oni isti što su ubili Ljuba Čupića, danas pokušavaju da ubiju Nikšić. Da mu zadaju završni udarac. Da mu sagnu glavu, otkinu kandže i spale krila. Da od grada heroja koji je predvodio Crnu Goru, naprave kasabu koja će služiti srpskim interesima. Da od crnogorskog gospodara, naprave srpskog slugu.

Može li ova pošast strijeljati Nikšić? Oće će li ga svetosavska politika pretvoriti u srpsku selendru, ili će junački Nikšić umjeti da odgovori, znaćemo ubrzo.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije