Connect with us

Politika

ŽENE U PARLAMENTU: U Ruandi najzastupljenije, Crna Gora na začelju tabele

Published

on

Sjeverna Makedonija i Srbija predvode region na svjetskoj listi i dijele 29. poziciju sa 39,2 posto žena u parlamentu. Crna Gora je na toj listi na začelju tabele.

Ruanda je uvjerljivo na prvom mjestu u svijetu po zastupljenosti žena u parlamentu, pokazuju podaci koje je prezentovala Inetrparlamentarna unija (IPU).

Stravičan genocid 1994. godine ostavio je ovu zemlju sa populacijom koju čini 60 do 70 posto žena, većinom neobrazovanih i nepripremljenih za poslove izvan kuće. Ruanda je bila primorana izvršiti sveobuhvatne promjene i otvoriti zajednicu za žene, što je predviđalo i usvajanje kvote prema kojoj žene zauzimaju najmanje 30 posto političkih funkcija.

Kuba je na drugom mjestu sa 53,4 posto, dok su na trećem mjestu Ujedinjeni Arapski Emirati, gdje polovinu Federalnog nacionalnog vijeća čine žene.

Iako je učešće žena u 117. sazivu Kongresa doseglo najviši nivo u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, ova država zaostaje za mnogima i sa 27,3 posto žena u predstavničkom domu zauzima 67. mjesto u svijetu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije