Connect with us

Sport

KAKO SPASITI CRNOGORSKI SPORT: WADA dala rok Crnoj Gori do kraja februara

Published

on

Svjetska antidoping agencija (WADA) stavila je ,,pod nadzor” tri nacionalne antidoping agencije: Crnu Goru, Rumuniju i njemačku zajednicu Belgije, jer još nijesu implementirale verziju Svjetskog antidoping kodeksa iz 2021. u njihove statute i pravne sisteme. Ako se ovi nedostaci ne otklone do 28. februara, agencije te tri zemlje će biti proglašene ,,neusklađenim” i shodno tome više neće moći da rade u dogovoru sa WADA-om. Marko Begović, v.d. direktora Uprave za sport i mlade kazao je, za Portal RTCG, da je važno da Skupština Crne Gore što prije usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

Komisija za antidoping Crne Gore dostavila je nacrt izmijenjenih antidoping pravila, koji je u skladu sa Svjetskim antidoping kodeksa, kao i jasan kalendar predviđenh aktivnosti za usvajanje tih pravila.

Na osnovu toga, preporučeno je da naša zemlja bude stavljena na listu za nadzor i dat joj je rok od četiri mjeseca.

Begović je u izjavi za Portal RTCG kazao da je zbog sprovedenih neophodnih promjena u vezi sa zakonom o sportu dat rok od četiri mjeseca da naša država instituciionano uredi tu oblast.

“Jučerašnja informacija koja je stigla iz Svjetske antidoping agencije predstavlja plod diplomatskih napora koji su vođeni proteklih pet nedjelja. U saradnji sa ekspertima WADA pripremljen je Predlog izmjena i dopuna Zakona o sportu koji je juče, tokom 44. sjednice Vlade Crne Gore i usvojen. Sada je na redu Skupština Crne Gore da po ubrzanoj proceduri usvoji predlog u cjelosti i otkloni sve rizike od daljih posljedica. Neophodno je da svi politički akteri razumiju ozbiljnost situacije i neophodnost da podrže reformske zahvate Uprave za sport i mlade”, kazao nam je Begović, koji učestvovao na konferenciji sjedištu UNESCO-a u Parizu, od 26. do 28. oktobra, u kojoj je učešće uzelo 195 država potpisnica Konvencije protiv dopinga u sportu.

Begović je mna konferenciji potvrdio spremnost Crne Gore za punu primjenu međunarodno obavezujućih standarda u oblasti borbe protiv dopinga u sportu.

On je, na marginima konferencije, održao niz bilateralnih sastanaka sa ciljem upoznavanja međunarodnih partnera o daljim koracima u pravcu uspostavljanja nezavisne i profesionalne komisije, ali i aktivnostima na promociji koncepta čistog sporta u Crnoj Gori.

“Navedeno je da je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu usvojen tokom 44. sjednice Vlade Crne Gore, pa je važno i da ga Skupština Crne Gore usvoji u što skorijem vremenskom roku, kako bi se otpočelo sa procesom otklanjanja svih sistemskih nedostataka”, istakao je Begović.

On je kazao da Uprava za sport i mlade već od ponedjeljka nastavlja sa međunarodnim aktivnostima kako bi se obezbijedila neophodna tehnička i ekspertska podrška uspostavljanju nezavisnog, profesionalnog i održivog sistema za borbu protiv dopinga u sportu.

,,Želimo da još jednom istaknemo da je intenzivnom diplomatskom aktivnošću Crna Gora izbjegla ozbiljnije posljedice, uključujući suspenziju, ali je u okviru od četiri mjeseca neophodno uraditi reformske zahvate”, istakao je Begović.

Na konferenciji u Parizu, kako je dodao, ukazali su da se od Crne Gore očekuje da uspostavi odgovarajući sistem za borbu protiv dopinga, ali i da aktivno učestvuje u međunarodnim forumima i radu ekspertskih tijela.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije