Connect with us

Globus

AMERIKA ČEKA BUDŽET: Sve oči uperene u Trampa

Published

on

Večeras ističe rok do koga američki predsjednik Donald Tramp treba da potpiše zakon o budžetu za federalne službe i pomoć ugroženima u pandemiji.

Kako podsjeća Glas Amerike, Tramp je kritikovao nedavno usvojeni zakon, koji je Kongres donio posle višemjesečnih pregovora republikanaca i demokrata, i između ostalog tražio da se isplate pojedincima povećaju sa 600 na 2.000 dolara.

Za pomoć ugroženima u pandemiji predviđeno je 892 milijarde dolara, a predlog zakona koji uključuje i budžet za vladine službe, vrijedan je ukupno 2,3 milijarde dolara.

Trampov zahtjev da se povećaju pojedinačne isplate podržale su demokrate u Kongresu, ali ne i njegovi republikanci.

Ako Tramp ne potpiše zakon, nezaposleni Amerikanci neće dobiti pomoć koja ističe drugog dana Božića, a prijeti i obustavljanje rada federalnih službi u utorak.

Članovi Kongresa prekinuće božićnu pauzu i zasjedati u ponedjeljak. Jedna od opcija za finansiranje vlade jeste i da se usvoji privremena mjera koja bi to obezbijedila za narednih nekoliko nedjelja, dok se ne usvoji zakon.

Predstavnički dom bi u ponedjeljak takođe trebalo da glasa o poništavanju predsjedničkog veta na zakon o budžetu za odbranu.

Senat bi o tome mogao da glasa u utorak, a u oba doma je potrebna dvotrećinska većina da bi se ukinuo predsednički veto.

Tramp je i taj zakon kritikovao, rekavši da ide na ruku Kini i tražio da se ukine odredba kojom se dozvoljava promjena imena vojnih baza nazvanih po generalima južnjačke Konfederacije u Građanskom ratu Sjevera i Juga (1861-1865).

Takođe je tražio da društvene mreže ne budu izuzete od odgovornosti za ono što pišu njihovi korisnici.

Predsjednički veto na predlog Zakona o finansiranju nacionalne odbrane predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi ocijenila je da šteti vojnicima, ali je pozdravila zahtjev da se, u slučaju zakona o pomoći u pandemiji, pojedinačne isplate podignu sa 600 na 2.000 dolara.

Republikanci su, međutim, blokirali pokušaj da Predstavnički dom o tome glasa. Pelosijeva će ponovo pokušati u ponedjeljak i vjerovatno je da će takav predlog proći Predstavnički dom u kome većinu imaju demokrate, ali je malo vjerovatno da ga usvoji i republikanski Senat.

Ako Tramp ne potpiše zakon, to znači da će milioni ljudi ostati bez novčane pomoći dan poslije Božića, a moguće je da ostanu i bez krova nad glavom jer krajem godine ističe moratorijum na izbacivanje iz stanova onih koji ne plate kiriju.

Reagovao Bajden

Izabrani američki predsjednik Džo Bajden pozvao je danas odlazećeg predsjednika Donalda Trampa da potpiše zakon o pomoći pomoć ugroženima u pandemiji, ocijenivši da će svako dalje odlaganje imati “katastrofalne posljedice”.

“Dan poslije Božića milioni porodica ne znaju da li će moći da sastave kraj s krajem zbog odbijanja predsednika Trampa da potpiše zakon o ekonomskoj pomoći odobrenog u Kongresu s velikom većinom”, naveo je Bajden u saopštenju.

Kako prenosi CNN, ovo odricanje od odgovornosti može imati katastrofalne posljedice.

“Polažemo nade u vakcine, ali potrebna su nam sredstva da ih distribuiramo i dodijelimo ih milionima Amerikanaca, uključujući zdravstvene radnike na prvoj liniji. Ovaj zakon je od ključnog značaja i mora da stupu na snagu sada”, zaključio je Bajden.

Iako je Kongres usvojio paket pomoći ugroženima tokom pandemije vrijedan 900 milijardi dolara, više miliona Amerikanaca mogli bi da izgube primanja odmah poslije praznika ako Tramp ne potpiše zakon.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije