Connect with us

Svijet

BAJDEN POZVAO NA JEDINSTVO: Biću predsjednik svih Amerikanaca

Published

on

Foto: NSNBC

Ovo je dan Amerike, dan demokratije, dan istorije i nade, dan obnove. Amerika je dorasla izazovu. Danas slavimo trijumf demokratije. Volja naroda je ispunjena. Naučili smo da je demokratija krhka, a danas je demokratija opstala – ocijenio je 46. predsjednik SAD Džo Bajden u prvom predsjedničkom izboru nakon svečane inauguracije.

Hvala mojim prethodnicima iz obje stranke, iz dubine srca. Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Karterom, koji danas nije mogao biti ovdje, ali ovdje mu odajemo poštovanje. Upravo sam prisegnuo, izgovorio sam riječi koje je nekad davno izgovorio Džordž Vašington. Ovo je velika nacija, mi smo dobri ljudi. Tokom vjekova toliko smo napredovali, ali još je toliko toga pred nama. Moramo se oporaviti, moramo ozdraviti, pred nama je puno zadataka – istakao je Bajden.

Izgubljeni su milioni poslova, zatvoreno je stotine hiljada firmi.

– San o pravdi za sve više neće biti odgađan. Porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma je nešto s čime se moramo suočiti i što moramo poraziti – naglasio je Bajden.

Ono što treba je, kako je ocijenio, ono što je najteže dostići u demokratiji – jedinstvo.

– Jedinstvo. Danas je cijela moja duša u ovome, u ujedinjenju naše nacije i našeg naroda. Pozivam sve Amerikance da mi se pridruže u tome. Jedinstvom možemo postići velike i važne stvari – stvoriti poslove, učiti našu djecu u školama, poraziti virus, ostvariti rasnu pravdu i još jednom učiniti Ameriku vodećom silom dobra u svijetu. Znam da su sile koje nas dijele duboke i stvarne, ali one nisu nove. Naša istorija je stalna borba između američkog ideala – da smo svi stvoreni jednaki – i okrutne stvarnosti, rasizma i ekstremizma – kazao je Bajden.

“Nasilje se ovdje više neće dogoditi. Ni danas ni nikad više”

– U svakom od tih trenutaka dovoljno nas se okupilo kako bismo išli prema naprijed. Istorija, vjera i razum pokazuju prema naprijed. Moramo se vidjeti ne kao neprijatelje, nego susjede. Moramo zaustaviti sukobe i smanjiti temperaturu. Bez jedinstva nema mira, ima samo haosa. Ako se ujedinimo, uspjećemo – rekao je Bajden.

Danas, kako je kazao, krenimo zajedno iznova.

– Počnimo slušati i poštovati jedni druge. Moramo odbaciti kulturu u kojima se manipulira činjenicama ili ih se čak i izmišlja. Moji dragi Amerikanci, vjerujem da je Amerika puno bolja od ovoga. Kad naša Unija visi na rubu, mi stojimo ovdje. Ovdje smo gdje je doktor King govorio o svom snu. Danas obilježavamo prvu ženu na mjestu potpredsjednice, nemojte mi govoriti da se stvari ne mijenjaju – kazao je Bajden.

– Nasilje se ovdje više neće dogoditi. Ni danas ni nikad više – naglasio je Bajden.

Svima onima koji ga nisu podržavali moli da ga saslušaju.

– Ako se i dalje ne slažemo – neka bude tako.. To je Amerika. Pravo da se ne slažemo je jedna od najvećih snaga ove zemlje. Obećajem vam ovo – biću predsjednik svih Amerikanaca, svih. I boriću se jednako za one koji su me podržavali kao i za one koje nisu. Protekli mjeseci naučili su nas bolnu lekciju – postoji istina i laž. Laži koje se izgovaraju kako bi se došlo do moći i profita. Ali vođe su prisegnuli Ustavu, kako bi obranili istinu i pobijedili laž – naveo je Bajden.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije