Connect with us

Svijet

KINA NATO-U: Pretjerujete sa teorijama da smo prijetnja

Published

on

Kineska misija pri Evropskoj uniji pozvala je NATO da prestane s plasiranjem “teorije o kineskoj prijetnji” nakon što su čelnici NATO-a juče upozorili da Kina predstavlja “sistemske izazove”.

Čelnici NATO-a su zauzeli snažan stav prema Pekingu u komunikeu nakon prvog samita na kojem je učestvovao i predsjednik SAD-a Joe Biden.

“Ambicije i asertivno ponašanje Kine predstavljaju sistemske izazove međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima i područjima relevantnim za sigurnost saveza,” rekli su iz NATO-a.

Američki predsjednik Džo Bajden pozvao je kolege iz NATO-a da se suprotstave kineskoj autoritarnosti i rastućoj vojnoj moći.

U odgovoru Pekinga navodi da se da je saopštenje NATO-a “oklevetalo” kineski mirni razvoj, pogrešno procijenilo međunarodnu situaciju i ukazalo na “mentalitet hladnog rata”.

“Kina je uvijek predana mirnom razvoju. Nećemo nikome predstavljati ‘sistemski izazov’, ali ako nam neko želi predstavljati ‘sistemski izazov’, nećemo ostati ravnodušni”, odgovorili su Kinezi.

Zemlje G7 koje su se tokom vikenda sastale u Engleskoj osudile su su Kinu zbog kršenja ljudskih prava u regiji Xinjiang, pozvale Hong Kong da zadrži visok stepen autonomije i zatražile potpunu istragu porijekla koronavirusa u Kini.

Kineska ambasada u Londonu izjavila je da se odlučno protivi spominjanju Xinjianga, Hong Konga i Tajvana, što je iskrivilo činjenice, kako prenosi Reuters, te razotkrilo “zlokobne namjere nekolicine zemalja poput SAD-a”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije