Connect with us

Svijet

DIPLOMATA EU: Opsada američkog Kapitola je „poziv na uzbunu“ za demokratije

Published

on

Potpredsjednik evropske komisije Josep Borrell. Foto: Rojters

Vrhunski diplomata Evropske unije rekao je u nedjelju da je prošlonedjeljna opsada Kapitola SAD-a razotkrila opasnosti od omogućavanja da degradacija demokratskih vrijednosti prođe nekontrolisano i da se dezinformacije šire na društvenim mrežama.

„Ono što smo vidjeli u srijedu bio je samo vrhunac vrlo zabrinjavajućeg razvoja događaja koji se globalno događaju posljednjih godina. To mora biti poziv na buđenje za sve zagovornike demokratije “, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borel u blogu.

„Svi moraju da shvate da, ako prihvatimo neuspjehe nakon neuspjeha, čak i ako se čine manjim, demokratija i njene vrijednosti i institucije mogu na kraju i nepovratno propasti“, rekao je Borel, koji govori u ime 27 država članica EU.

Predsjednik Donald Tramp suočen je sa obnovljenim naporima demokrata da ga uklone sa funkcije nakon što je podstakao pristalice na juriš na američki Kapitol, na osnovu neutemeljene tvrdnje da je izgubio izbore 3. novembra zbog rasprostranjene prevare birača.

U napadu izgrednika koji je uslijedio smrtno je stradalo pet ljudi.

„U slučaju da je neko sumnjao, događaji u Vašingtonu takođe pokazuju da dezinformacije predstavljaju stvarnu prijetnju za demokratije“, rekao je Borel. „Ako neki ljudi vjeruju da su izbori bili lažni, jer im je njihov vođa to ponovio, ponašaće se shodno tome.“

Borel je pozvao na bolju regulativu na društvenim mrežama i rekao da to ne mogu sprovesti same kompanije.

Tviter je trajno ugasio Trampov lični nalog i pristup njegovih skoro 90 miliona pratilaca kasno u petak, navodeći rizik od daljeg podsticanja na nasilje. Tramp je više puta koristio Tviter i druge platforme da bi tvrdio da je izborni rezultat bio lažan.

Izvršna komisija EU prošlog mjeseca predložila je pravila za suzbijanje lažnih vijesti na društvenim mrežama. To bi prisililo velike mrežne platforme da se bave ilegalnim sadržajem i namjernim manipulacijama platformama da bi uticale na izbore i javno zdravlje, ili bi se suočile sa novčanim kaznama do 6% globalnog prometa.

 

(reuters.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije