Connect with us

COVID-19

EK: Stiže i tradicionalna vakcina protiv koronavirusa

Published

on

Foto: N.N.

Evropska komisija (EK) danas je završila preliminarne razgovore sa farmaceutskom kompanijom Valneva u cilju kupovine njene potencijalne vakcine protiv Kovid-19.

Predviđeni ugovor sa Valnevom bi omogućio svim zemljama članicama EU da zajedno kupe 30 miliona doza uz potencijalnu narudžbinu od dodatnih 30 miliona doza, prenosi Tanjug.

U Briselu naglašavaju da je Valneva evropska kompanija za biotehnologiju koja razvija ”tradicionalnu” inaktiviranu virusnu vakcinu, zasnovanu na tehhnologiji koja se koristi kod većine postojećih vakcina protiv gripa i drugih zaraznih bolestri.

Navodi se da je zbog pandemije Kovid-19 u Evropi i širom svijeta važno da sve države članice imaju pristup najširem mogućem portfelju vakcina kako bi zaštitile ljude u Evropa i šire.

“Današnji korak ka postizanju sporazuma sa Valnevom dodatno dopunjuje portfelj EU vakcina i pokazuje posvećenost Komisije da pronađe trajno rešenje za pandemiju”, izjavila je predsjednica EK, Ursula fon der Lajen.

EK je već potpisala ugovore o nabavci vakcina sa kompanijama Astra Zeneka, Sanofi, Džoson i Džonson, Kjurvak, Bajontek-Fajzer i Moderna, od čega su poslednje dvije odobrene za upotrebu u EU.

U EK dodaju da je za EU naručeno ”više nego dovoljno” potencijalnih vakcina različitih tehnologija, a da države članice mogu da doniraju vakcine ili da ih preusmeravaju u druge evropske zemlje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije