Connect with us

Evropa

VELIKA BRITANIJA: Većina Britanaca nezadovoljna posljedicama Bregzita

Published

on

Većina Britanaca nije zadovoljna trgovinskim sporazumom nakon Bregzita koji je Boris Džonson obezbijedio sa Evropskom unijom, navodi se u istraživanju koje pruža prvi detaljan uvid u odnos nacije prema sporazumu otkad je on stupio na snagu.

Izvještaj koji je objavila Britanska spoljnopolitička grupa,  koja se zalaže za jače globalno prisustvo Velike Britanije, pokazuje da ispod četvrtine ispitanih vjeruje da je premijerov dogovor „najbolji okvir za naš odnos sa EU u budućnosti. ”

Pitanje čime bi to trebalo zamijeniti otkriva, međutim, da je skoro pet godina otkako je Velika Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju, nacija i dalje gorko podijeljena oko uloge Britanije u Evropi.

Iako je 27% ispitanika željelo mnogo bliže odnose s ciljem ponovnog pridruživanja, a 22% želi bliže odnose, ali da ostanu van bloka, 12% želi da se udalji od Evrope. Od 24% ispitanika koji su odobrili sporazum, učinili su to uz važno upozorenje da je to najbolji sporazum u „doglednoj budućnosti“. Oko 15% ispitanika reklo je da ne zna.

Istraživanje, provedeno u sedmici nakon što je sporazum stupio na snagu 1. januara, prva je velika provjera temperature šta Britanci misle o stvarnosti Bregzita. Iako je Velika Britanija formalno napustila EU 31. marta prošle godine, tranzicioni aranžmani osigurali su da se malo posljedica promijeni do kraja decembra.

Ali od tada je trgovina između Velike Britanije i Sjeverne Irske poremećena, britanska finansijska tržišta izgubila su posao od kontinentalne Evrope, a britanski izvoznici su bili prisiljeni da gledaju kako svježi proizvodi trunu, jer su nove trgovinske barijere sprječavale izvoz da na vrijeme dođe na evropska tržišta.

Britanski sentiment prema Evropi i dalje je teško otkloniti. Uopšteno gledano, stavovi su se ublažili u proteklih 12 mjeseci. Iako samo manjina želi da se pridruži bloku, većina ispitanika je rekla da Evropsku uniju doživljava kao važnijeg međunarodnog partnera za Veliku Britaniju od Sjedinjenih Država.

I dok su mnogi mlađi birači iz većih gradova proevropski orijentisani od starijih, izvještaj napominje da više od četvrtine ispitanika koji su glasali za izlazak iz EU sebe opisuju kao „Evropljane“.

Ali kada je riječ o međunarodnim odnosima, Džonson ne dobija glasnu podršku: 49% ispitanika reklo je da nema povjerenje u vladu Velike Britanije u spoljnoj politici, u poređenju sa 39% koji su vjerovali. Oko 12% nije znalo. Džonsona bi takođe moglo uznemiriti kada otkrije da su glasači koje je odlikovao od drugih partija da bi mu donijeli pobjedu 2019. godine – uz njegovo obećanje da će „obaviti Bregzit“ – najizolacionistički.

 

(cnn.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije