Connect with us

Globus

KINESKI ROVER PROVOZAO SE NA MARSU: Poslao je i prve fotografije

Published

on

Kineski rover kojim se upravlja na daljinu prošao je danas kroz rampu sonde i spustio se na površinu Crvene planete.

Zhurong, nazvan po mitskom kineskom bogu vatre, vozio se površinom Marsa u 10:40 po pekinškom vremenu, prema postu na službenom kineskom profilu rovera na društvenim mrežama.

Kina se ovog mjeseca pridružila SAD-u kao jedina nacija čija su se vozila kretala po Marsu. Bivši Sovjetski Savez je spustio vozilo 1971. godine, no izgubio je s njim komunikaciju nekoliko sekundi kasnije.

Tražiće znakove drevnog života

Zhurong koji teži 240 kilograma, ima šest instrumenata, uključujući i topografsku kameru visoke rezolucije, proučavaće zemlju i atmosferu površine Marsa i tražiti znakove drevnog života, uključujući i bilo kakvu podzemnu vodu i led, koristeći radar, tokom svoga 90-dnevnog istraživanja.

Prve fotografije

Prve fotografije koje je snimio rover objavila je u srijedu Kineska svemirska agencija.

Tianwen-1 bio je jedna od tri sonde koje su stigle do Marsa u februaru.

Američki rover Perseverance spustio se 18. februara u veliku depresiju zvanu Jezero, više od 2000 kilometara udaljenu od Utopije Planitije.

Hope – treća letjelica koja je pristigla – nije dizajnirana da sleti. Poslali su je Ujedinjeni Arapski Emirati, orbitira iznad Marsa, skupljajući podatke o vremenu i atmosferi.

Perseverance i Zhurong su među tri robotska rovera koji djeluju na Marsu. Treće je NASA-in Curiosity, koji je sletio 2012. godine.

NASA-in InSight, koji je 2018. godine sletio na površinu planete kako bi istraživao njezinu unutrašnjost, stacionarni je modul.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije