Connect with us

Svijet

PLANOVI ZA GRAD NA MARSU: Biće mjesta za 250.000 ljudi

Published

on

Foto: Profimedia/ ABIBOO / SONet

Kompanija ABIBOO je predstavila planove za prvi grad na Marsu.

Grad nazvan Nuwa City predstavlja prvu zajednicu na Marsu, a u njemu može da živi 250.000 ljudi. Izgradnja je planirana duž stijene i u njenoj unutrašnjosti, tako da bi ljudi imali pristup sunčevoj svjetlosti bez rizika od prevelikog izlaganja kosmičkoj radijaciji.

ABIBOO planira da započne izgradnju grada na Marsu 2054. godine, a prvi stanovnici bi trebalo da se dosele do 2100. godine.

Foto: Profimedia/ ABIBOO / SONet

Većina rendera Nuwa Cityja prikazuju unutrašnjost prostorija. Stijena će omogućiti svima da žive u odvojenim prostorima, a imaće i pristup drugim lokacijama namijenjenim agrikulturi i energiji. Stanovnici bi mogli da uzgajaju stoku i prikupljaju sunčevu energiju.

Cilj projekta je izgraditi samoodrživu civilizaciju na površini Marsa koja može opstati bez konstantnog transporta namirnica sa Zemlje. Atmosferski pritisak je manji od 1% u odnosu na Zemlju, a kosmička radijacija je visoka.

Foto: Profimedia/ ABIBOO / SONet

“Moraćemo da uradimo brojne analize kako bismo pokušali da shvatimo sve okolnosti koje nas čekaju. Moramo da se suočimo sa izazovima koje predstavljaju uslovi na Marsu, a jedan od njih je gravitacija koja je jednaka trećini gravitacije na Zemlji.

Međutim, srećom, tu su CO2 i voda na Marsu”, rekli su iz kompanije.

Dodaju i da je voda velika prednost, odnosno da će omogućiti potrebne materijale za gradnju.

Foto: Profimedia/ ABIBOO / SONet

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije