Connect with us

Globus

PREOKRET TRAMPOVOJ POLITICI: Bajdenova administracija obnavlja pomoć Palestincima

Published

on

Predsjednik SAD Džo Bajden

Samo šest dana nakon stupanja na dužnost, administracija Bajdena napravila je oštar zaokret u američkoj politici na Bliskom istoku, najavivši da će nastaviti kontakt sa palestinskim liderima i vratiti američki doprinos agenciji Ujedinjenih nacija koja pruža pomoć Palestincima.

Promjene je u virtuelnom govoru pred Vijećem bezbjednosti Ujedinjenih nacija najavio Ričard Mils, vršilac dužnosti američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama. Mils je takođe rekao da je nova administracija posvećena rješenju izraelsko-palestinskog sukoba u dvije države, sa sigurnim Izraelom uz “održivu palestinsku državu”. Mils je rekao da je to “najbolji način da se osigura budućnost Izraela kao demokratske i jevrejske države”.

Primjedbe su nagovještavale odbacivanje politike tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa u protekle četiri godine, koja je u velikoj većini favorizovala interese izraelske desničarske vlade. Trampova administracija zatvorila je kancelariju Palestinske oslobodilačke organizacije u Vašingtonu; zaustavili doprinose Agenciji za pomoć i rad Ujedinjenih nacija, koja pruža pomoć palestinskim izbjeglicama i njihovim potomcima; preselio američku ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, prepoznajući grad kao glavni grad Izraela; priznao izraelski suverenitet nad okupiranom Golanskom visoravni; i predstavio mirovni prijedlog koji je ostavio na miru sva izraelska naselja na Zapadnoj obali.

Mils je ponovio ono što je bila dugogodišnja američka politika prije Trampove administracije, pozivajući obije strane da izbjegnu jednostrane akcije koje štete naporima za postizanje mirovnog sporazuma: „aneksija teritorije, aktivnosti naseljavanja, rušenja, podsticanje na nasilje i davanje naknade za pojedince zatvorene zbog terorističkih djela “.

Mils je priznao da su odnosi između dvije strane “na vrhuncu”. Ali, dodao je: “Nadamo se da će biti moguće započeti rad na polaganom izgrađivanju samopouzdanja sa obije strane kako bismo stvorili okruženje u kojem bismo ponovo mogli da pomognemo u unaprjeđivanju rješenja.”

U svojim primjedbama, Mils nije pomenuo poništavanje prelaska ambasade u Jerusalim ili američko priznavanje izraelske vladavine Golanske visoravni. I rekao je da će SAD „zadržati svoju postojanu podršku Izraelu“.

Mils je takođe pohvalio uspostavljanje diplomatskih odnosa između Izraela i nekoliko arapskih država uz posredovanje SAD, koje se desilo u proteklih godinu dana. Palestinci su to vidjeli kao izdaju arapskih obećanja da će sklopiti mir sa Izraelom tek nakon što se pomire sa Palestinom.

Predsjednik Bajden snažno podržava Izrael tokom svoje karijere i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua poznaje decenijama, mada su odnosi između njih dvojice ponekad zategnuti. Niska tačka dogodila se tokom Bajdenovog putovanja u Izrael 2010. godine kada je bio potpredsjednik. Sa Bajdenom u zemlji, Netanijahuova vlada najavila je povećanje izgradnje naselja, što je Bajden shvatio kao ličnu uvredu. Netaniahu je tvrdio da nije znao da će biti objavljeno.

(npr.org)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije