Connect with us

Svijet

MERKEL I BAJDEN: Njemačka i SAD zajedno protiv ruske agresije

Published

on

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je nakon susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da dvije države neće odstupati od demokratskih principa i univerzalnih ljudskih prava nasuprot potezima koje povlači Kina.

“Njemačka i Sjedinjene Države će se zajednički suprotstaviti i ruskoj agresiji”, rekao je Bajden, a prenosi Glas Amerike.

Na početku obraćanja američki predsjednik gošći je izrazio saučešće zbog posljedica poplava u kojima su u Njemačkoj i nekoliko država Evrope stradale i nestale desetine ljudi.

Bajden je rekao da je njemačkoj kancelarki prenio zabrinutost zbog izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2.

“Dobri prijatelji ne moraju biti saglasni baš u svemu”, poručio je američki predsjednik.

SAD inače tvrde da taj projekat ugrožava evropsku energetsku bezbjednost jer podrazumeva oslanjanje tog kontinenta na ruski gas, što bi Kremlju moglo omogućiti da vrši pritisak na pojedine države istočne i centralne Evrope.

Angela Merkel ukazala je da se dve države zalažu za slobodna demokratska društva, govoreći o njemačkom i američkom odnosu prema Kini.

“Načini na koji ćemo se nositi sa Kinom zasnovani su na vrednostima koje delimo sa SAD. Dijelimo međusobno razumijevanje da je Kina naš konkurent”, rekla je Merkel.

U vezi sa projektom gasovoda Sjeverni tok 2, kancelarka Merkel je rekla da je to tema o kojoj dvije strane, kako se izrazila, imaju različite ocjene.

“Naša viđenja se razlikuju. Njemačka Ukrajinu smatra tranzitnom zemljom”, navela je njemačka kancelarka.

Takođe, ukazala je da uspješna borba protiv pandemije kovida-19 podrazumeva najveći mogući broj vakcinisanih građana u obje države.

Njemačka je, dodala je, izuzetno zadovoljna zbog povratka SAD u Pariški klimatski sporazum.

Dolazak Angele Merkel u Vašington smatra se njenom posljednjom posjetom Americi tokom šesnaestogodišnjeg obavljanja kancelarske funkcije, jer joj uskoro ističe mandat.

Plan boravka njemačke kancelarke u SAD podrazumijeva i večeru sa predsedničkom i potpredsjedničkom porodicom u Bijeloj kući.

Takođe, uručen joj je i počasni doktorat Škole naprednih međunarodnih studija vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije