Connect with us

Svijet

INDONEZIJA: U zemljotresu stradale 42 osobe, uništeno više od 300 kuća

Published

on

Foto: Antara Foto/Akbar Tado via REUTERS

Broj poginulih u zemljotresu magnitude 6,2 na indonežanskom ostrvu Sulavesi koji se dogodio danas, porastao je na 42. U zemljotresu je povrijeđeno nekoliko stotina ljudi, a nekoliko njih je ostalo zarobljeno ispod ruševina.

U zemljotresu je oštećeno više od 300 kuća i dva hotela, a srušene su bolnica i zgrada sjedišta regionalnog guvernera, u kojoj je nekoliko ljudi ostalo ispod ruševina.

– Bolnica je uništena. Pod ruševinama ima pacijenata i osoblja, radimo na njihovu izvlačenju – rekao je za AFP Arianto, čelnik spasilačke ekipe u gradu Mamujuu, pogođenom potresom.

Ocijenio je da je u ruševini zatrpano 10 do 20 ljudi, ali nije mogao da potvrdi jesu li živi.

Vlasti su potvrdile da su tri osobe poginule, a 24 su povrijeđene u Mamujuu u kojem su oštećeni hotel i guvernerova kancelarija.

Pokrajinsko središte ima oko 110.000 stanovnika.

Potres je podstakao paniku među stanovnicima na zapadu Sulavesija koji su se sklonili na uzvisine. Ostrvo je i 2018. pogodio zemljotres u kojem je bilo mrtvih.

– Putevi su napukli, a više zgrada se srušilo, guvernerova kancelarija i bolnica koja je sravnjena sa zemljom – rekao je Hendra, 28-godišnji očevidac, stanovnik Mamujua.

Zemljotres magnitude 6,2, koliko je izmerio Američki institut za geofiziku, dogodio se u petak u 2.18 sati po lokalnom vremenu (četvrtak u 19.18 sati po srednjoevropskom). Epicentar potresa bio je 36 kilometara južno od Mamujua, na dubini od 18 kilometara, dodaje USGS.

Nakon potresa otvorila su se klizišta, koja su zatrpala pristup jednoj od glavnih saobraćajnica u pokrajini.

Za sada nije oglašena uzbuna na cunami.

Indonezijsko ostrvo je na pacifičkom „vatrenom prstenu“, području snažne seizmičke aktivnosti.

U septembru 2018. grad Palu na Sulavesiju pogodio je izuzetno snažan zemljotres magnitude 7,5, koji je prouzrokovao razoran cunami.

U toj je katastrofi poginulo i nestalo više od 4.300 ljudi, a najmanje 170.000 je moralo da napusti svoj dom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije