Connect with us

Društvo

SEIZMOLOZI: Nadaju se da kod HN jačih potresa neće biti

Published

on

Seizmolog Milena Tomanović kazala je da je posljednji zemljotres na području Herceg Novog možda i najjači koji se može desiti u toj oblasti, te se nadaju da jačih potresa narednih dana neće biti, iako u seizmologiji nema pravila.

“Noć je bila relativno mirna nakon potresa koji se desio u subotu u ranim jutarnjim satima kod Herceg Novog. Sa subote na nedjelju bilo je nekih pet, šest potresa manje jačine – najviše do 1.7 stepeni po Rihteru, a to registruju samo naši uređaji”, rekla je Tomanović.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG saopštila da se zemljotresi ne mogu predvidjeti i pojasnila da je seizmogena zona u zaleđu Boke u prošlosti generirala potrese ove jačine.

“Što smatramo da je ovaj zemljotres možda najjači koji se može desiti u toj oblasti i želimo da vjerujemo da se narednih dana neće dešavati jači potresi, iako u seizmologiji nema pravila”, istakla je Tomanović.

Podsjeća da je dugo vremena naš, ali i teren u okruženju, bio miran što ukazuje da je došlo do sakupljanja ogromne količine energije u aktivnim razlomnim zonama, te da se ona oslobodila kroz razorne potrebe u regionu, poput Albanije i Hrvatske.

Građanima je, u slučaju potresa, savjetovala da ostalu staloženi i mirni, da u toku zemljotresa ne radimo nagle radnje, te da nakon potresa izađeno iz objekta, ali nikako liftom, već isključivo stepenicama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije