Connect with us

Svijet

IZRAEL: Novi sukob u blizini džamije Al-Aqsa

Published

on

Palestinci su se sukobili s izraelskom policijom treću noć u Jerusalimu, a postoji strah od novog nasilja kasnije u ponedjeljak zbog planiranog jevrejskog nacionalističkog marša u gradu.

Na godišnjem maršu povodom Dana Jerusalimu mladi cionisti obično prolaze kroz muslimanska područja.

Događaj obilježava zauzimanje Izraela istočnog Jerusalima – doma Starog grada i njegovih svetih mjesta – 1967. godine.

Mnogi Palestinci to smatraju namjernom provokacijom.

Bivši visoki izraelski zvaničnik odbrane Amos Gilad, zatražio je otkazivanje ili preusmjeravanje maršute, upozoravajući: “Bure baruta gori i može eksplodirati u bilo kojem trenutku.”

U gradu su visoke tenzije zbog prijetnje deložacije palestinskih porodica iz dijelova istočne jerusalimske četvrti Sheikh Jarrah.

Stotine Palestinaca i više od 20 izraelskih policajaca povrijeđeno je u sukobima tokom protekla tri dana, prema navodima medicinara i policije.

Sudsko ročište očekivalo se u ponedjeljak u višegodišnjem slučaju palestinskih porodica. Više od 70 ljudi žali se protiv naloga za deložaciju koji bi ih otjerao iz kuća u korist jevrejskih naseljenika.

Ali ročište je otkazano u nedjelju na zahtjev izraelskog državnog odvjetnika. Novi datum bit će postavljen u narednih 30 dana.

Netahyahu: Nastavit ćemo graditi u Jerusalemu

Izrael “čvrsto odbija” pritisak da se ne gradi u Jerusalimu, izjavio je u ponedjeljak premijer Izraela Benjamin Netanyahu, nakon nekoliko dana nereda i povećane međunarodne osude zbog planiranog izbacivanja Palestinaca iz njihovih domova u gradu.

Tenzije u oblasti Sheikh Jarrah u okupiranom Istočnom Jerusalemu su se pretvorile u svakodnevne sukobe, a Washington je u subotu saopštio da je “duboko zabrinut” i zatražio od izraelskih vlasti da “pristupe stanovnicima sa saosjećanjem i poštovanjem”.

Istočni Jerusalim je među teritorijama koje Palestinci vide u svojoj budućoj državi.

No, Izrael smatra cijeli Jerusalem svojim glavnim gradom, ali taj status nije priznat u međunarodnoj zajednici.

“Odbijamo pritisak da ne gradimo u Jerusalimu. Na moje žaljenje, ovaj pritisak se povećao u posljednje vrijeme”, rekao je Netanyahu tokom televizijskog obraćanja uoči državne komemoracije izraelskog osvajanja Istočnog Jerusalema u ratu 1967. godine.

“Takođe kažem našim najboljim prijateljima: Jerusalem je glavni grad Izraela i kao što svaka nacija gradi u svom glavnom gradu i širi ga, imamo pravo da gradimo Jerusalem. To smo radili i nastavit ćemo”, dodao je Netanyahu, prenose Agencije.

Tenzije u Istočnom Jerusalimu su se prošlog mjeseca pretvorile u sukobe između izraelske policije i Palestinaca oko Al-Akse, treće najsvetije islamske džamije.

Netanyahu je rekao da Izrael dozvoljava slobodu vjere, ali da “neće dozvoliti nikakvim ekstremističkim elementima da naruše mir u Jerusalemu”.

“Nećemo dozvoliti nasilje”, poručio je Netanyahu.

Protekle tri noći u Jerusalemu su zabilježeni žestoki sukobi u kojima su u intervencijama izraelskih snaga sigurnosti povrijeđene stotine Palestinaca.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije