Connect with us

Vakcina

ISTIČE IM ROK: Palestina odbila milion vakcina protiv korone od Izraela

Published

on

Palestina je odbila od Izraela prihvatiti milion vakcina protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech, a obrazloženo je zašto je to učinjeno.

Ranije je objavljeno da je riječ o vakcinama kojima bi uskoro trebao da istekne rok upotrebe, a kako bi se njima ubrzala vakcinacija u Palestini. Zauzvrat je Palestina trebala Izraelu dati milion vakcina, a koje bi im trebale biti uručene tokom ove godine.

Međutim, kada se desila prva izraelska isporuka vakcina, Palestinci su uočili da im rok ističe i prije nego što su očekivali da će se to desiti. Tvrde da ih ne bi mogli sve iskoristiti prije isteka roka, te da su zbog toga otkazali prihvat preostalih vakcina.

Glasnogovornik palestinske uprave Ibrahim Melhem je izjavio da prvih 90.000 doza nisu bile u “skladu sa onim što je sadržano u sporazumu, te da je ministar zdravstva Mohammad Shatayyeh odlučio da suspenduje sporazum”.

Naglasio je da će Palestina ipak sačekati vakcine koje je direktno naručila od Pfizera.

Ranije je izraelski ministar zdravstva Nitzan Horowitz preko Twittera poručio da, kako je naveo, koronavirus ne zna za granice i da ne pravi razliku među ljudima. Ocijenio je da je razmjena vakcina važna, da je to u interesu obje strane, te da se nada da će Izrael i Palestina sarađivati na drugim poljima.

U Izraelu je u potpunosti vakcinisano, tj. primili su obje doze vakcine, 55 posto stanovništva, dok je u Palestini 30 posto stanovništva primilo jednu dozu vakcine. Palestinci su ranije dobijali vakcine iz Izraela, ali i iz Rusije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i kroz globalni mehanizam COVAX.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija (UN) su kritikovali Izrael zbog toga što svoj program vakcinacije nije proširio na Palestinu. Iz Izraela su odgovorili da je za vakcinaciju u Palestini odgovorna njena vlast, piše BBC.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije