Connect with us

Svijet

PETICIJA U JAPANU: Sakupljeno 13 miliona potpisa za zabranu nuklearnog oružja širom svijeta

Published

on

Apel udruženja Hibakuša održava internet konferenciju za novinare 13. januara Foto: asahi.com

Peticija organizacije preživjelih od atomskih bombaških napada u Hirošimi i Nagasakiju 1945. godine, koja poziva sve države da potpišu sporazum Ujedinjenih nacija o zabrani nuklearnog oružja, prikupila je nevjerovatnih 13,7 miliona potpisa.

Apel udruženja Hibakuša napravio je objavu tokom Internet konferencije za novinare 13. januara, nakon predaje peticije Ujedinjenim nacijama 8. januara.

Ugovor stupa na snagu 22. januara. Udruženje je prikupljalo potpise na ulicama, internetu i drugdje prije nego što je završilo napor krajem decembra. Ukupno 1.497 aktuelnih i bivših guvernera i gradonačelnika prefekture u Japanu dodalo je svoja imena u peticiju.

Peticija je takođe dobila podršku brojnih ljudi u zemljama osim Japana. Udruženje kampanje, sastavljeno od članova Nihon Hidankio-a (Japanska konfederacija organizacija oboljelih od A- i H-bombi) i drugih organizacija, započelo je svoje aktivnosti na postizanju svijeta bez nuklearnog sistema „dok još uvijek živimo“ u aprilu 2016. godine.

Ugovor o zabrani nuklearnog oružja usvojen je u julu 2017. Od tada kampanja traži od svih država da se pridruže ugovoru i zalaže se da on stupi na snagu što je ranije moguće. Kampanja za prikupljanje potpisa u početku je trebala da se završi do septembra 2020, ali je produžena nakon što se pokazalo da će ugovor vjerovatno stupiti na snagu u bliskoj budućnosti.

Udruženje je tokom dodatna tri mjeseca prikupilo više od milion potpisa, uglavnom putem interneta.

 

(asahi.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije