Connect with us

Politika

TOKIO: Krivokapić se sastaje sa premijerom Japana

Published

on

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić boravi u Tokiju gdje će prisustvovati ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara, ali i sastati se sa premijerom Japana Jošihide Sugom. Kako je navedeno u Platformi za posjetu Krivokapića toj zemlji koji je Vlada danas usvojila, u sklopu samit-sastanaka koji će premijer Japana organizovati sa visokim zvaničnicima, sastanak predsjednika Vlada dvije zemlje predviđen je za 24. jul.

Tokom sastanka, posebna pažnja biće posvećena razmjeni mišljenja u cilju daljeg snaženja bilateralnih veza, spoljnotrgovinskoj saradnji, poslovanju svjetski renomiranih japanskih kompanija na teritoriji Crne Gore, razvojnoj saradnji – posredstvom agencije JICA i programa POPOS i predstavljanju Crne Gore na Svjetskoj izložbi World Expo 2025, koja će se održati u Osaki od aprila do oktobra 2025.

“Imajući u vidu da do sada nije došlo do zvaničnog susreta predsjednika vlada dvije države (iako su politički kontakti na visokom i najvišem nivou, u prethodnom periodu, relativno redovno bili zastupljeni), susret premijera Krivokapića i Suge predstavljaće značajan pomak u uspostavljanju čvršćih političkih veza između Crne Gore i Japana, a povezivanje na najvišem nivou daće snažan zamajac ukupnim bilateralnim odnosima i saradnji”, navedeno je u dokumentu.

Susret će, kako je istaknuto, predstavljati odličnu priliku da se razmotri jačanje saradnje u oblastima u kojima postoji značajan obostrani interes — ekonomiji, spoljnjoj trgovini, turizmu, nauci, prosvjeti, kulturi, zdravstvu, saradnji na multilateralnom planu, itd.

“Vodeći se značajem Japana na globalnom nivou – koji predstavlja ekonomsku “super-silu” a ujedno i veoma važnog političkog i ekonomskog saveznika NATO i EU, kao i već navedenom činjenicom da, do sada, nije došlo do susreta premijera dvije zemlje, realizacija boravka delegacije predvođene premijerom Krivokapićem na otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju i susret sa premijerom Japana Jošihide Sugom predstavlja jednu od prioritetnih aktivnosti aktuelne vanjskopolitičke agende. Navedene aktivnosti Krivokapića inicirane su zbog prilike za snaženje bilateralnih odnosa, ali i za jačanje podrške Japana, najprije u ekonomskom i razvojnom smislu, u narednom periodu i daljeg pružanja ekspertske podrške državama Zapadnog Balkana koje su u procesu pristupanja EU, kroz oblasti zaštite od prirodnih katastrofa, promocije malih i srednjih preduzeća i zaštite životne sredine”, naglašeno je u Platformi.

Pored Krivokapića, u Tokio je otputova ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Troškove posjete crnogorske delegacije Japanu snosi Vlada Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije