Connect with us

Region

HUMANITARNA KRIZA: Njemačka odbacila mogućnost prihvatanja migranata iz BiH

Published

on

Foto: pixabay.com

Njemačka vlada odbacila je u utorak mogućnost prihvatanja migranata iz Bosne i Hercegovine,a takođe je apelovala na vlasti u Bosni i Hercegovini da učine sve kako bi se ublažila humanitarna situacija migranata u ovoj zemlji.

„Njemačka vlada je apelovala na odgovorne kako na središnjem tako i na lokalnom nivou vlasti kako bi se pronašla održiva rješenja za pogođene koji traže zaštitu“, stoji u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe se odbacuje mogućnost prihvatanja migranata iz Bosne i Hercegovine.

„Ne postoje planovi po kojima bi se migranti bez krova nad glavom prebacili u Njemačku“, stoji nadalje u saopštenju.

Posljednjih dana je između stranaka vladajuće demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije izbio sukob oko pitanja prihvatanja izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i sa grčkih ostrva.

Kandidat za predsjednika Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc odbacio je mogućnost prihvatanja izbjeglica iz BiH jer to ne smatra „ispravnim rješenjem“ a njegov stranački kolega Toršten Fraj smatra da bi ovakav postupak podstaknuo nove ilegalne migracije.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) smatra da se u Bosni i Hercegovini trenutno radi o „humanitarnoj krizi“ na koju treba reagovati.

Otkako je prije nekoliko dana izgorio prihvatni kamp Lipa u blizini granice s Hrvatskom, humanitarna situacija migrantima koji iz ovog dijela BiH pokušavaju preći u Evropsku uniju, se pogoršala.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije