Connect with us

Region

KOSOVO: Izborna komisija odbila kandidaturu Kurtija za parlamentarne izbore

Published

on

Foto: Beta /AP

Centralna izborna komisija Kosova (CIK), nakon cjelodnevne rasprave o potvrđivanju kandidata za učešće na prijevremenim parlamentarnim izborima 14. februara, nije verifikovala kandidate za poslanike iz redova Samoopredjeljenja, Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske inicijative (NISMA) zbog problema sa zakonom.

Među njima je i lider pokreta Samoopredjeljenje Aljbin (Albin) Kurti, inače bivši premijer Kosova, i četvoro njegovih stranačkih kolega, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kurti, Aljbuljena Hadžiu, Faton Topali i Donika Kadaj-Bujupi su osuđeni 2018. godine na uslovne kazne zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Ostali politički subjekti su ranije zamijenili kandidate sa svojih lista koji imaju problema sa zakonom.

Sastanak CIK-a je u jednom trenutku bio odložen na dva sata kako bi se članovi upoznali sa detaljima iz preporuke Sudskog savjeta Kosova.

U toj preporuci se navodi da kandidatura za 47 osoba nije u skladu sa Zakonom o opštim izborima jer su u posljednje tri godine osuđene pravosnažnom presudom za neko krivično djelo.

Međutim, Centralna izborna komisija je od Kancelarije za registraciju i verifikaciju političkih subjekata dobila preporuku da prihvati sve kandidature za poslanike, zbog nejasnoća u Zakonu o izborima, odnosno u članu koji se odnosi na kandidaturu osoba koje su u posljednje tri godine osuđena za neko krivično djelo.

Sa druge strane, predsjednica Centralne izborne komisije Kosova Valjdete Daka je tu preporuku ocijenila nejasnom.

„Imam preporuku koja u stvari ne objašnjava da li ti kandidati ispunjavaju kriterijume ili ne. Iz ove preporuke nije jasno ko ispunjava uslove a ko ne. To je zadatak kancelarije“, rekla je Daka.

Centralna izborna komisija je u ponedjeljak konsultovala Sudski savjet Kosova koji je potom saopštio da od 28 političkih subjekata na Kosovu, koji treba da budu verifikovani za učešće na izborima, njih 15 ima kandidate čija kandidatura nije u skladu sa Zakonom o opštim izborima.

Sada kandidati, koji nijesu verifikovani, mogu da podnesu žalbu po tom pitanju Izbornom panelu za žalbe i predstavke, a potom nezadovoljna strana može da se obrati i Vrhovnom sudu Kosova.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je uslijedilo nakon što je Ustavni sud Kosova ocijenio da Vlada Avdulaha Hotija nije legitimna jer je glas poslanika Etema Arifija nevažeći, imajući u vidu da je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri mjeseca zatvora zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor vlade.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda je tada precizirano da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično djelo u posljednje tri godine ne može da se kandiduje za poslanika na izborima niti da ima važeći mandat u Skupštini Kosova.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije