Connect with us

Region

PRIJE 30 GODINA: Dan kad su građani povjerovali Miloševiću da sa njim nema neizvjesnosti

Published

on

Foto: britannica.com

Socijalistička partija Srbije, Slobodana Miloševića, lidera Srbije koji živ nije dočekao presudu u Haškom tribunalu za ratne zločine, nastupila je na današnji dan (9. decembra), prije tačno 30 godina, 1990. godine, na prvim višestranačkim izborima u Srbiji, pod sloganom „Sa nama nema neizvjesnosti“.

Tako je i bilo, vrlo izvesno, jer nakon tih izbora, na kojima je Milošević, kao predsjednički kandidat, osvojio čak 65,34 odsto glasova, uslijedili su raspad bivše Jugoslavije i ratni zločini širom nekadašnje zemlje.

Njegov drugoplasirani takmac na tim izborima, Vuk Drašković, čiji je Srpski pokret obnove uoči tih izbora 1990. godine nastao udruživanjem otcijepljenog krila Srpske narodne obnove iz Nove Pazove i Srpskog slobodarskog pokreta Vojislava Šešelja – osvojio je 16,4 odsto glasova.

Podsjetimo, uoči izbora, za predsjednika novoformirane stranke izabran je Vuk Drašković, koji je krstio najstarijeg Šešeljevog sina.

Povod za politički razlaz dvojice političara, Vojislava Šešelja i Vuka Draškovića, bio je upad grupe mladića 31. maja 1990. godine u salu Jugoslovenskog dramskog pozorišta i prekidanje kontroverzne predstave „Sveti Sava“, u kojoj je lik svetitelja tumačio Žarko Laušević.

Osudivši taj čin, Drašković je za svog političkog neprijatelja stekao i sopstvenog kuma Vojislava Šešelja i tako nesvjesno „kumovao“ nastanku Srpske radikalne stranke. Odvajanjem Šešeljeve struje iz SPO nastao je najprije Srpski četnički pokret, čija je registracija odbijena, a nepunu godinu kasnije i Srpska radikalna stranka.

Izbori su se mogli definisati kao slobodni, ali, reklo bi se, ni u kom slučaju kao regularni.

Naime, SPS, predvođena Slobodanom Miloševićem, imala je kontrolu i vlast nad svim većim medijima, preciznije, televiziji, radio-stanicama i u dnevnim novinama.

Pobjeda na prvim višestranačkim izborima Slobodana Miloševića bila je omogućena i podijeljenošću opozicije. S jedne strane, dakle, bila je prisutna jaka desničarsko-rojalistička linije Srpskog pokreta obnove, predvođena Vukom Draškovićem, pod sloganima „Snaga, pobeda, obnova“ i „Sutra počinje odmah“, a s druge, Demokratska stranka, sa takozvanim intelektualcima i disidentima Dragoljubom Mićunovićem, Kostom Čavoškim, Vojislavom Koštunicom i Zoranom Đinđićem, koja je predstavljala građansku opciju, sa izrazitim ekonomskim, liberalnim programom.

Oni su na tim izborima osvojili 7,45 odsto glasova, sa sloganima „Prelomite pametno“ i „Vrijeme je“, čime je ova stranka htela da sugeriše na diskontinuitet s tadašnjim režimom.

Kako podsjeća N1, izborna kampanja prvih višestranačkih izbora imala je tragičan završetak, kada je u selu Dubnica kod Vranja aktivista Socijalističke partije Srbije usmrtio člana Srpskog pokreta obnove Slobodana Ivanovića (29) dok je lijepio plakate SPO.

Završni miting stranke Vuka Draškovića u zavijanom Beogradu pretvorio se u neku vrstu komemorativnog skupa nastradalom članu SPO, koji je postao prva žrtva sa političkom pozadinom u višestranačkoj Srbiji.

Na prve višepartijske izbore izašlo je više od pet miliona birača, što predstavlja najveću izlaznost u tridesetogodišnjoj istoriji stranačkog pluralizma u Srbiji.

Snežana Čongradin/Danas

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije