Povežite se sa nama

Svijet

SAD: Demokrate žele da Vašington postane 51. američka savezna država

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Uz podršku Džoa Bajdena i kontrolu koju imaju u Kongresu, demokrate su pojačale kampanju kako bi dali status države saveznom glavnom gradu Vašingtonu, što bi moglo poremetiti odnos snaga u Sjedinjenim Državama.

“S demokratama u Zastupničkom domu, Senatu i Bijeloj kući, nikada nismo bili tako blizu statusa države za Vašington”, rekla je Elenor Holms Norton, koja predstavlja grad u Zastupničkom domu. Pošto savezna prijestonica nije država, ta parlamentarna zastupnica ima samo status promatračice i nema pravo glasa u Kongresu, niti za tekstove koji se izravno odnose na birače, poput teksta o kojem se raspravljalo danas o planu zakona kojim bi Vašington postao 51. američka država.

Stanovnici Vašingtona plaćaju najveće savezne poreze

Demokrate kritikuju kršenje temeljnih prava stanovnika. Njegovih više od 700.000 stanovnika plaćaju savezne poreze, po osobi više nego u bilo kojoj drugoj američkoj državi, inzistiraju demokrate. Regrutuju ih u vojsku i oni glasaju na predsjedničkim izborima, ali nemaju uticaj na Kongres.

U junu 2020. Zastupnički dom je već odobrio zakon koji Vašingtonu daje status države. To je istorijski presedan postignut samo glasovima demokrata, ali je ostao mrtvo slovo na papiru u Senatu, koji je tada bio pod kontrolom republikanaca.

Kad bi postao država, Vašington bi imao dva senatora i jednog predstavnika s pravom glasa u Zastupničkom domu. Ta mogućnost užasava republikance jer je u Vašingtonu 92 posto stanovnika u novembru glasalo za Džoa Bajdena.

Republikanci podsjećaju da je specifični status “District of Columbia” izdiferenciran, jer se tamo nalaze sjedišta savezne vlasti, kako bi se izbjegao uticaj države.

Tokom osnivanja Sjedinjenih Država u 18. vijeku, utemeljitelji su željeli uspostaviti sjedište savezne vlade izvan 13 prvih država kako bi izbjegli sukobe. Ustav je 1790. predviđao stvaranje okruga izravno pridruženog središnjoj vlasti. Zbog tog jedinstvenog statusa stanovnici Vašingtona nemaju zastupnike koji glasaju u Kongresu.

Gotovo pola stanovnika Vašingtona su Afroamerikanci

Organizacija za građanska prava ACLU drži da se radi o “pitanju rasne ravnopravnosti” jer oko 45 posto stanovnika Vašingtona danas su Afroamerikanci, nakon što su decenijama bili u većini.

Svjedočeći pred odborom afroamerička gradonačelnica Vašingtona Muriel Bauzer je izjavila da je status grada rezultat “rasističkih pokušaja potkapanja rastućeg i naprednog crnog grada” sprječavajući ih da glasaju u Kongresu.

“Nakon godina stagnacije i ravnodušnosti prema pravima stanovnika DC-a sada postoji stvarna podrška ovoj inicijativi”, izjavila je demokratska zastupnica koja je vodila rasprave, Kerolin Maloni.

Anketa centra “Data For Progress” vođena u februaru je pokazala da većina američkih birača (54 posto) smatra da bi Vašington trebao postati država, što je rekordna podrška.

Predsjednik Bajden podržava tu inicijativu, jer drži da stanovnici zaslužuju biti predstavljeni, naglasila je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće Džen Psaki.

Novi plan zakona trebao bi biti glatko prihvaćen u Zastupničkom domu zahvaljujući glasovima demokrata, ali u Senatu će to biti kompliciranije. Demokrate tamo imaju tijesnu većinu i za prolaz im treba podrška deset republikanaca.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije