Connect with us

Svijet

SAD: Sjutra inauguracija Bajdena

Published

on

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Inauguracija novog američkog predsjednika Džozefa Bajdena biće organizovana sjutra u Vašingtonu.

Kako prenosi Glas Amerike, bezbjednost je u većem fokusu nego inače, jer se inauguracija događa dvije sedmice nakon što su hiljade pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trampa napale američki Kapitol.

Federalni istražni biro je, pred sjutrašnju inauguraciju, sproveo bezbjednosnu provjeru 25 hiljada pripadnika Nacionalne garde poslatih u Vašington kako bi se obezbijedio taj događaj, usred zabrinutosti zbog potencijalnog napada insajdera.

Sekretar vojske Rajan Mekarti rekao je agenciji AP da on i drugi lideri nijesu vidjeli dokaze o bilo kakvim prijetnjama i da do sada provjera nije otkrila nijedno sporno pitanje među pripadnicima garde.

“Neprekidno prolazimo kroz proces i bavimo se drugim, trećim pogledom na svakog pojedinca koji je dodijeljen ovoj operaciji”, rekao je Mekarti.

On je dodao da postoje obavještajni izvještaji koji sugerišu da spoljne grupe organizuju oružane skupove uoči Dana inauguracije.

Bajden planira da u svom obraćanju izloži “pozitivnu, optimističnu” viziju zemlje i “pokuša da okrene stranicu o podjeli i mržnji u posljednje četiri godine”.

Bajdenova direktorka za komunikacije, Kejt Bedingfild, rekla je da će novi američki lider “postaviti put naprijed koji zaista poziva sve nas da radimo zajedno”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije