Connect with us

Svijet

SAD: Smanjen broj vojnika u u Iraku i Avganistanu na po 2.500

Published

on

Šef Pentagona Kristofer Miler objavio je da je broj vojnika SAD smanjen na 2.500, kako u Avganistanu,  tako i u Iraku, u skladu sa namjerom  Donalda Trampa da se stavi kraj na neprekidne ratove.

„SAD su danas više nego ikad bliže okončanju gotovo 20 godina rata“, kazao je v.d.ministra odbrane SAD-a.

On je postavljen na to mjesto početkom novembra, posle otpuštanja Marka Espera, koji je oklijevao u povlačenju američkih trupa.

„Sa 2.500 ljudi, komanda ima šta joj je potrebno da zaštiti Ameriku, naše stanovništvo i naše interese“, naveo je Miler i

On je  dodao, da će potpuno povlačenje američkih trupa zavisiti od bezbjednosnih uslova.

Komentarišući novi potez SAD-a, Miler se osvrnuo i na smanjenje broja vojnika u Iraku, gdje je  broj vojnih snaga, takođe,  smanjen na 2.500.

„To smanjenje ne znači promjenu politike SAD. SAD i koalicione snage ostaju u Iraku da osiguraju trajni poraz grupe Islamska država“, dodao je on.

„I dalje će postojati baza za kontraterorizam u Iraku, da podržavamo snage naših partnera sa vazdušnim i obavještajnim kapacitetima,“ kazao je Miler.

Miler je dodao, da su većinu operacija u Iraku  vodili irački partneri SAD.

Predsjednik Tramp, koji je naredio smanjenje u novembru, izjavio je da je broj vojnih snaga u Avganistanu dostigao najniži nivo u  prethodnih 19 godina. Prošlog februara, Trampova administracija postigla je sporazum  sa talibanima o povlačenju američkih vojnika  iz Avganistana u roku od 18 mjeseci, nakon 19 godina aktivnosti u toj zemlji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije