Connect with us

Evropa

ŠPANCI PROSLAVILI GODIŠNJICU USTAVA: Premijer Pedro Sančez apeluje da se Ustav poštuje

Published

on

Twiter

Vlada Španije i najvažnije političke snage u toj zemlji su ovih dana proslavile 42. godišnjicu usvajanja španskog Ustava, čiji dan slave sa izraženim sjećanjem na završetak autoritarne vladavine Franciska Franka. To je za njih značilo početak demokratije.

Proslava godišnjice je izgledala sasvim drugačije od prethodnih i u skladu sa mjerama zaštite od aktuelnog koronavirusa. Tako, ove godine Komora Donjeg doma nije bila domaćin proslave, a čin je prebačen na ulicu gdje je govor predsjednika Kongresa čulo mnogo manje prisutnih nego obično.

Osvrt na taj dan istorijski je datum za španski narod, koji je 6. decembra 1978. godine sa 91,81 % glasova pozitivno odgovorio na jednostavno pitanje: „Da li odobravate nacrt Ustava?“. To je takođe i veoma važan dan za demokratiju, jer je otvorio vrata za demokratsku tranziciju u zemlji suočenoj sa autoritarnom prošlošću i decentralizacijom.

Donošenje Ustava, osim što je ubrzalo niz političkih i istorijskih događaja koji su diktatorski režim transformisali u socijalnu i demokratsku pravnu državu, takođe je riješilo i pitanje decentralizacije. Naime, okupljene su različite etničke grupe i razvijeni identiteti, sa istorijskom prošlošću, čime je utvrđeno 17 autonomnih pokrajina.

Dan Ustava slavi brojne promjene koje su pratile ovaj novi sistem, poput podjele vlasti, opšteg biračkog prava, teritorijalne organizacije, pravne sigurnosti ili napretka kulture i ekonomije.

„Mnogo je razloga za slavljenje validnosti naše Magna karte, molim političke aktere da slave ovaj dan i da se pridržavaju svih članova Ustava“, kazao je premijer te zemje Pedro Sančez, a prenio portal „El Pais“. Dodaje kako zahvaljujući vanrednom stanju, sadržanom u tom Ustavu, pružaju efikasan odgovor na najgoru pandemiju posljednjeg vijeka.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije