Connect with us

Svijet

SVIJET ČESTITA BAJDENU: Lideri EU, Njemačke, Velike Britanije, Kanade i poglavar Rimokatoličke crkve pozdravili su stupanje na dužnost novog predsjednika SAD

Published

on

Lideri EU, Njemačke, Velike Britanije i Kanade i poglavar Rimokatoličke crkve Franja pozdravili su današnje stupanje na dužnost novog predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Papa Franju je rekao da je molitve usmerio ka Bajdenovim naporima za ostvarivanje pomirenja u SAD i među narodima svijeta, prenosi Glas Amerike.

Naveo je da se nada da će Bajden raditi na uspostavljanju društva koje će karakterisati, kako je rekao, istinska pravda, slobode, poštovanje prava i dostojanstva svake osobe, “posebno siromašnih, ranjivih i onih čiji se glas ne čuje”.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da jedva čeka da počne saradnju sa novim američkim predsjednikom, “u jačanju patnerstva dvije zemlje, borbi protiv klimatskih promjena, oporavku od pandemije i jačanju transatlantske bezbjednosti”.

Njemački predsjednik Franc Valter Štajnmajer kazao je da je danas dobar dan za demokratiju.

“Američka demokratija se suočavala sa brojnim izazovima i uspjela je da ih prevaziđe. Uprkos pokušajima urušavanja američkih institucija, izbornih zvaničnika i guvernera, Kongresa, oni su dokazali svoju snagu”, naveo je Štajnmajer.

Kanadski premijer Džastin Trudo čestitao je Bajdenu stupanje na funkciju, navodeći da će s njim sarađivati u borbi protiv pandemije korona virusa i klimatskih promjena.

Nekoliko sati prije nego što je Bajden položio zakletvu, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je pred Evropskim parlamentom u Briselu da današnja ceremonija inauguracije u Vašingtonu predstavlja potvrdu otpornosti američke demokratije.

“Nakon četiri duge godine (za vrijeme predsjednika SAD Donalda Trampa), Evropa u Bijeloj kući ponovo ima prijatelja. SAD su se vratile i Evropa je spremna da se ponovo poveže sa bivšim pouzdanim partnerom kako bi udahnula novi život našem dragocjenom savezu”, rekla je Fon der Lajen.

Bajden, 46. predsjednik SAD, i nova potpredsjednica SAD Kamala Haris danas su preuzeli dužnost polaganjem zakletve na ceremoniji inauguracije u Vašingtonu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije