Connect with us

Svijet

U FRANCUSKOJ: Protesti protiv imunizacije, uništena dva centra za vakcinaciju

Published

on

U Francuskoj su dva centra za vakcinaciju protiv koronavirusa vandalizovana tokom protesta onih koji su nezadovoljni restriktivnijim pravilima za vakcinaciju.

Jedan centar na sjeveroistoku zemlje je 16. jula naveče poplavljen vatrogasnim crijevima. Drugi centar na jugoistoku je djelimično uništen u požaru, prenose lokalni mediji.

U subotu, 17. jula, širom države je protestovalo više od 100.000 građana, dok se u međuvremenu povećava broj osoba koje su pozitivne na koronavirus. Nezadovoljni su zbog toga što su zdravstveni radnici obavezani na vakcinaciju, te zbog toga što je vakcinacija uslov za ulazak u javne objekte.

Kritičari smatraju da predsjednik Emanuel Makron ovim narušava građanske slobode. U blizini prvog vandaliziranog centra za vakcinaciju bili su ispisani i natpisi kojima se protive imunizaciji.

Na meti fizičkog napada bili su parlamentarci koji su podržali nova pravila za vakcinaciju. Nakon što je Makron prošle sedmice najavio restriktivnija pravila, više od milion Francuza se prijavilo za vakcinaciju.

Time vlast pokušava suzbiti širenje delta soja virusa, koji je prvi put registrovan u Indiji. Povećanje broja zaraženih je značilo i povećanje broja prijema u bolnicama.

Od početka pandemije u ovoj državi preminulo je više od 111.000 ljudi. Skoro polovina od ukupnog broja stanovnika je vakcinisano jednom dozom vakcine, a objema dozama je vakcinisano 40 odsto stanovništva. Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da samo 40 procenata građana želi da se vakciniše, piše BBC.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije