Connect with us

COVID-19

PRVO U KCCG: Počinje vakcinacija zdravstvenih radnika

Published

on

Vakcinacija zdravstvenih radnika u svim opštinama, kako nezvanično saznaje portal Luča, počeće danas. Prvi će vakcinu primiti zaposleni u Kliničkom centru, a prioritet će imati zdravstveni radnici koji od početka rade sa oboljelima od korone, a nijesu dobili taj virus.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Danilo Jokić kaže za Pobjedu da će vakcinacija početi u Domu zdravlja na Pobrežju. Opredijeljeno je 150 doza vakcina i one su smještene u frižiderima na postavljenim punktovima. Sve je spremno. Ekipe su pripremljene i napravljena je lista.

On je podsjetio da je za glavni grad postavljeno šest punktova, po jedan u opštinama Tuzi i Golubovci. Što se tiče Podgorice, punktovi će biti postavljeni u domovima zdravlja Stara varoš, Vojno-medicinski centar, kao i Gornja Gorica i Pobrežje. Pregovara se i sa upravom glavnog grada oko ustupanja prostora Sportskog centra “Morača“.

U našoj zemlji vakcinacija protiv korona virusa koja je na dobrovoljnom nivou zvanično je počela u subotu, a prva osoba koja je primila vakcinu ruskog proizvođača ,,Sputnjik V“ je 66-godišnji korisnik Doma starih u Risnu. Vakcinu su nakon njega primili i ljekari Doma za stare – Nikola Popović i Damir Adrović.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Dragan Laušević tada je rekao da je sljedeća institucija u kojoj će biti vakcinacija Dom starih u Pljevljima, te da će kad istekne 14 dana od posljednjeg slučaja, preći u Dom starih u Bijelom Polju.

“Prije toga će biti još neki centri u kojima su smještena starija lica u Petrovcu, Danilovgradu”, naveo je ranije Laušević.

Srbija je prošle sedmice našoj zemlji donirala prvi kontingent od 2.000 doza ruskih vakcina “Sputnjik V”. Biće poslato još toliko kako bi se revakcinisale te osobe. Revakcinacija se obavlja nakon tri sedmice.

Taj broj neće biti dovoljan da pokrije sve zdravstvene radnike, ali je Institut za javno zdravlje tu količunu podijelio ravnomjerno prema zdravstvenim ustanovama u svim crnogorskim opštinama.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović ranije je kazala da bi do  kraja ovog mjeseca trebalo da stigne donacija 30.000 kineskih vakcina Sinofarm.

Do kraja februara očekuje se još 5.000 “Sputnjik“ vakcina, a do kraja marta još 50.000 doza te vakcine.

1 Comment

1 Komentar

  1. Pingback: VAKCINACIJA U KCCG: Prvu vakcinu prima ministarka – Portal Luca

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije