Connect with us

COVID-19

RADULOVIĆ: Hitno uvesti lokdaun od 21 dan, sezona od sredine juna

Published

on

Crna Gora hitno mora uvesti lokdaun u trajanju od tri nedjelje, poručio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, dodajući da, ukoliko do 1. maja ne snizimo stopu obolijevanja, glavna sezona, koja donosi najviše novca, mogla bi da počne sredinom juna, pišu Dnevne novine.

Radulović je u razgovoru za Vikend novine kazao da je predstavnicima Nacionalne turističke organizacije, na nedavno održanom sajmu u Moskvi, stavljeno do znanja da Crna Gora mora epidemiju staviti pod kontrolu.

“To su poruke najmoćnijih turoperatora, koji dovode 90 odsto ruskog tržišta u Crnu Goru. Eksplicitno nam je rečeno da o Crnoj Gori do 1. maja uopšte ne razmišljaju. Ako se nakon tog datuma poboljša epidemiološka situacija, kako su rekli, razmišljaće da Crnu Goru od sredine juna uvrste na listu putovanja”, rekao je Radulović.

Kad je vakcina u pitanju, kako navodi Radulović, opasna je teza da vakcinacijom rješavamo sve probleme, jer su efekti vakcinacije mjerljivi u roku od pola godine do godinu.

“U ovoj sezoni kratkoročno ne rješava ništa. Sve i da je sprovedeno jedan, pet, pa i 30 odsto, ovogodišnju predsezonu smo već izgubili. Jedini način da se izborimo i pripremimo za glavnu sezonu i postsezonu jeste da se uvedu rigorozne mjere koje će se striktno poštovati, a primjena ozbiljno kontrolisati. Ukoliko najkasnije do 1. maja uspijemo da snizimo stopu obolijevanja, onda možemo očekivati da eventualno sredinom juna krene glavna sezona koja donosi i najviše novca. Ako to uspijemo, onda ćemo, koliko-toliko, amortizovati posljedice pandemije. Zima koja slijedi će biti jako teš ka, jer ulazimo u drugu godinu pandemije, odnosno nefunk cionisanja privrede”, kazao je Radulović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije