Connect with us

Vijesti

Bratić: Miranović postupala nezakonito, koristila muzej za samopromociju

Published

on

Poslanik Papović kazao je da ministarka, otkako koordinara radom Narodnog muzeja, nijednom nije posjetila tu ustanovu. Rekao je i da je muzej i dalje bez grijanja

Narodni muzej Crne Gore i kulturno-istorijsko blago koje se u njemu čuva nisu ugroženi, već su u sigurnim rukama, poručila je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić danas u parlamentu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutin Papović upitao je ministarku o razlozima za smjenu Anastazije Miranović s mjesta direktorice te ustanove.

Bratić, koja trenutno koordinira radom muzeja, je kazala da je Miranović ustanovu na čijem je bila čelu koristila u lične svrhe, za izlaganje svojih modnih kreacija u okviru izložbi koje je i sama otvarala, “ili bar to pokušavala, kao što je to bio slučaj za ovogodišnji Dan muzeja”.

“Zašto se ne postavlja pitanje konflikta interesa prilikom potpisivanja ugovora sa štamparijom DPC, radi štampanja ulaznica, publikacija i ostalog materijala; kao i neraspisivanja otvorenog postupka za zakup koji iznosi mjesečno 2.500 eura, što je kršenje Zakona o javnim nabavkama. Ovo je samo dio dosad utvrđenih nepravilnosti”, dodala je ministarka.

Navela je da ikona Bogorodice Filermose “nije na propisan način smještena, niti zaštićena”, čime je, kako je rekla, prekršeno više zakona.

“Direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović postupila je suprotno propisima i opštim aktima ustanove, što neosporno dokazuje nepostojanje dokumentacije o uslovima u kojima se čuva kulturno blago, pri čemu nije obezbijedila zakonit rad ustanove”, objasnila je Bratić.

Kazala je da se razlog za smjenu Miranović navodi i u odluci Vlade, dok Papović smatra da je razlog za smjenu revanšizam.

Poslanik DPS-a je kazao da je prije smjene Miranović muzej bio ugledna istitucija koju ministarka, kako je rekao, nijednom nije posjetila otkako koordinira njenim radom. Naveo je i da je muzej i dalje bez grijanja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije